Anabole steroider og fertilitet

Hei, lurte på om du vet hvor stor kjangsen for å bli steril ved bruk av anabole steroider? Hilsen mann 19 år

Hei.

Takk for henvendelse.

Du lurer på om fertiliteten (fruktbarhet) reduseres og hvorvidt du kan bli steril ved bruk av anabole steroider. Her kommer litt bakgrunnsstoff. Når man bruker anabole steroider eller testosteron for å få større muskelmasse og muskelstyrke, er dosene større enn det som svarer til kroppens egen produksjon av testosteron. Slike doser fører til at hormonproduksjonen i hypofysen nedreguleres kraftig. Hypofysen produserer et hormon som heter LH, og som normalt stimulerer testosteronproduksjonen i testiklene. Når LH-produksjonen reduseres, fører det til redusert testosteronproduksjon. Det merker man ikke så lenge bruken av anabole steroider/testosteron fortsetter. Hypofysen produserer også et hormon til som regulerer spermieproduksjonen i testiklene, det er hormonet FSH. Ved bruk av anabole steroider/testosteron reduseres også FSH-prduksjonen i hypofysen, og resultatet blir redusert spermieproduksjon og dårligere sædkvalitet.

Hypofysen skrus altså av under kur. Derfor stopper egenproduksjon din av testosteron og spermier også.

Anabole steroider/testosteron i kroppsbyggerdoser virker på samme måten som P-piller, og resultatet er redusert fertilitet.

Hva skjer når bruken av anabole steroider/testosteron opphører? Så langt vi vet i dag vil de aller fleste få tilbake normal testikkelfunksjon, både når det gjelder testosteronproduksjon og spermieproduksjon.

Dette kan ta lang tid. Det kan variere fra dager til flere måneder, og tiden det tar vil avhenge av hvor store doser som er brukt, og hvor lenge bruken har vart. Det bør også nevnes at det er flere rapporter om tidligere brukere av anabole steroider/testosteron som har fått varig nedsatt fertilitet.

Lykke til.

Hilsen

Dopingtelefonen 800 50 200

Publisert: 04.02.14 - Oppdatert: 01.12.16

04. februar 2014