Anabolesterioder og fertiliteten

Jeg har ett spørsmål anngående anabolesteroider og sædkvalitet. Meg og kjæresten min tenker at det kunne hvert koselig med en liten baby snart. Jeg sluttet på p-pillen for ett par uker siden bare, så regner ikke med at jeg blir gravid med det første, er forsåvidt ikke noe vi stresser med, vi tar det som det kommer.

 

Men kjæresten min bruker anabolesteroider gjevnt og trutt.. Han mener at dette ikke har noen innvirkning på sædkvaliteten, men det mener jeg. Så hva er riktig? Jeg har nemelig hørt at man er så og si steril mens man bruker stoffet, stemmer det? I såfall, hvis man er det, hvor lenge etter at han har sluttet med anabolesteroider, begynner sæden og bli funksjonell igjen?

 

Tror dette er noen veldig mange lurer på, finnes veldig lite info om den slags, der ute i det stor world wide web. Kanskje fordi det er så "tabu" og snakke om.. Ikke vet jeg.. Der for takker jeg veldig for denne geniale siden, hvor man kan spørre om alt mellom himmel og jord.

 

På forhåndt takk :) Vennlig hilsen ett stort spørsmålstegn.. Innsendt av jente 23 år

Hei.

Takk for henvendelse.

Du lurer på om fertiliteten (fruktbarhet) reduseres ved bruk av anabole steroider. Når man bruker anabole steroider eller testosteron for å få større muskelmasse og muskelstyrke, er dosene gjerne større enn det som svarer til kroppens egen produksjon av testosteron. Slike doser fører til at hormonproduksjonen i hypofysen nedreguleres kraftig. Hypofysen produserer et hormon som heter LH, og som normalt stimulerer testosteronproduksjonen i testiklene. Når LH-produksjonen reduseres, fører det til redusert testosteronproduksjon. Det vil brukerne ikke merke så lenge bruken av anabole steroider/testosteron fortsetter. Hypofysen produserer også et hormon til som regulerer spermieproduksjonen i testiklene, det er hormonet FSH. Ved bruk av anabole steroider/testosteron reduseres også FSH-prduksjonen i hypofysen, og resultatet blir redusert spermieproduksjon og dårligere sædkvalitet.

Anabole steroider/testosteron i kroppsbyggerdoser virker på samme måten som P-piller, og resultatet er redusert fertilitet. Hva skjer hvis bruken av anabole steroider/testosteron opphører? Så langt vi vet i dag vil de aller fleste få tilbake normal testikkelfunksjon, både når det gjelder testosteronproduksjon og spermieproduksjon.

Dette vil imidlertid ta lang tid. Det er som regel snakk om flere måneder, og tiden det tar vil avhenge av hvor store doser som er brukt, og hvor lenge bruken har vart. Det bør også nevnes at det er flere rapporter om tidligere brukere av anabole steroider/testosteron som har fått varig nedsatt fertilitet.

Lykke til.

Mvh

Dopingkontakten 800 50 200

Publisert: 03.02.14 - Oppdatert: 01.12.16

03. februar 2014