Drastisk endring i hvem som brukte

Det er vel bare de med en tøff oppvekst som begynner med steroider?

Personlig var det ikke slik for meg, jeg kom fra et godt og trygt hjem og drev med idrett. Det samme gjaldt alle mine kompiser som startet med doping.

Om man har hatt en tøff oppvekst, kan det være man har en lavere terskel for å prøve steroider. Det må i så fall være opp til den rette fagperson å vurdere. Men min opplevelse etter å ha vært i miljøet og selv brukt steroider er at det ikke lenger er slik. Da jeg begynte med dette, var det ofte kroppsbyggere, kriminelle og de som drev med annen rus som brukte steroider. Det var stor forskjell på vanlige folk og de som brukte. Dopingmiljøet var en subkultur. 

Gjennom tiåret som bruker så jeg en drastisk endring i hvem som brukte, hvor mange, og alderen på de som debuterte. Stadig flere «vanlige» mennesker, både gutter og jenter begynte med doping. Og de ble stadig yngre. Målet med å dope seg endret seg. Nå var det ikke lenger om å gjøre å bygge en så stor kropp som mulig, men mer en atletisk og presentabel kropp. Kroppsidealene for både gutter og jenter har endret seg veldig de siste årene, og sammen med sosiale medier har man fått en arena hvor det å presentere et flott utseende gjør at man får stor respons og mye oppmerksomhet.

Ofte kan idealkroppene både være unaturlige og uoppnåelig. De unge jeg møtte på trening opplevde jeg som naive til trening og kosthold. De hadde ofte dårlig tid, og skulle oppnå resultatene raskt. Alle vet at det å oppnå slike resultater tar mange år. Deres forbilder var også i mange tilfeller unaturlige. Om det var skuespillere eller artister som jeg mistenkte både kunne ha spiseforstyrrelser og brukte doping. Eller om det var fitnessutøvere som blogget om sin livsstil, trening, kosthold og konkurranse. Enkelte av disse bloggene hadde bilder av fitnessutøverne kun i konkurranseform. Mange trodde at de så slik ut hele året. De visste ikke at det å være i konkurranseform er en stor belastning for kroppen, og at de ikke ser slik ut hele året.

Dårlig tid og lav kunnskap om trening og kosthold kombinert med et stort kroppspress gjorde at stadig flere begynte med doping. Uavhengig om hvem de var eller hvor de kom fra.

Mvh Morten

Publisert: 03.12.14 - Oppdatert: 01.12.16

03. desember 2014