Efedrin

Hei. Jeg er en gutt på 17 år som driver med kroppsbygging, og har etter hva jeg mener er for dårligere resultater besluttet å bruke efedrin over en måneds tid, for å øke forbrenningen noe, men først og fremst for å prestere mer på trening, og også klare å presse meg selv til det ytterste. Jeg har allerede begynt på tablettene, og uansett hva du måtte tenke vil du antagelig ikke være istand til å snakke meg ut av det. Jeg har uansett lest om dette i i alle fall 15-20 timer til sammen, så jeg er ganske kjent med stoffet, dets virkninger og doseringer. Nå, for å komme til poenget lurer jeg på om det nødvendig å følge opp dette med jevnlige blodprøver. Jeg har nemlig lest noen steder at det er nødvendig, mens andre påstår motsatt. Selvsagt er jeg klar over at man aldri kan ta for mange forhåndsregler når det kommer til bruk av ulovlige stoffer, men det jeg lurer på er; vil du vurdere det som NØDVENDIG å følge dette opp?

 

"Kuren" er på 50 tabletter, og jeg vil dosere det over en mnd, men økning fra 1 til 2 tabletter etter 14-17 dager. Jeg vil også få legge til at jeg har et særdeles sunt og variert kosthold, og at det ikke engang er nødvendig å stille spørsmål til kosten min. Det eneste jeg vil er å få det lille ekstra, og jeg er godt fornøyd med effekten av efedrin.

Hei du.

Takk for henvendelse.

Med tanke på den risikoen du utsetter deg ved å bruke efedrin tillater Dopingkontakten seg å sakse et skriv om efedrin:

Dagens skjønnhetsideal handler ikke bare om å være slank; musklene skal synes på en veltrent kropp. Preparater som inneholder efedrin regnes som velegnede i denne sammenhengen fordi brukerne tror stoffet øker fettforbrenningen, samtidige som brukerne får mer muskler fordi de orker å trene mer. Efedrin har altså et rykte om å være slankende. Slankeprodusenter utnytter dette og efedrin blir tilsatt slankepiller, gjerne i kombinasjon med koffein. I disse produktene anvendes ofte plantematerialet ”Ephedra” og ”Ma Huang” som er kilde for efedrin. Den vitenskapelige dokumentasjonen av den slankende effekten av efedrin er mangelfull.

Studier viser at efedrin alene uten fysisk aktivitet gir liten slankende effekt sammenlignet med fysisk aktivitet og sunt kosthold. Årsaken til at noen går ned i vekt er i hovedsak reduksjon av tretthets- og smertefølelse. Dette fører til at man orker å trene mer og trenger mindre søvn. Den eventuelle vektreduksjonen skyldes altså i hovedsak økt aktivitetsnivå. Når brukere slutter med efedrin vil vektreduksjonen opphøre, og mange opplever å gå tilbake til opprinnelig vektnivå. Efedrinpreparater bør ikke brukes som slankemiddel på grunn av risikoen for alvorlige bivirkninger.

Efedrin står på dopinglista, er forbudt å bruke i idrettssammenheng, og vil medføre utestengelse fra idretten på linje med andre forbudte stoffer. Efedrin påvirker sentralnervesystemet og blir ofte omtalt som et ”amfetamin-light”-stoff. Preparatet har blant annet blitt brukt i kampsport for å oppnå økt reaksjons- og konsentrasjonsevnet. Efedrin brukes også for å orke mer på trening, føle seg piggere.

Den prestasjonsfremmende effekten av efedrin er dårlig dokumentert til tross for at mange produsenter hevder at det er en positiv effekt. Studier som er gjennomført viser faktisk at efedrin alene ikke har noen prestasjonsfremmende effekt. Dopingmidler som er vanlig i fitness-miljø og ellers i samfunnet vil også være en utfordring for idretten. Det helt nødvendig å ha et restriktivt forhold til bruk av naturpreparater og kosttilskudd, og sjekke Olympiatoppens risikovurdering i forhold til dette (www.olympiatopppen.no). Preparater kan være forurenset med forbudte stoffer uten at det står på pakningen.

Medisinsk advarsel

Per Wiik Johansen er medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge. Han advarer mot bruk av efedrin: – Langvarig bruk av efedrin kan påvirke hjerte- og karsystemet og gi potensielt alvorlige bivirkninger som høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser. For noen kan dette være farlig. Allerede etter kort tids bruk og små doser, kan hodepine, svimmelhet og skjelvinger være vanlige bivirkninger. Menn kan få vannlatings- og potensproblemer. Efedrin er et sentralstimulerende middel som setter hele kroppen i ”høygir”, og brukeren kan oppleve uro, rastløshet og søvnvansker. I dopingøyemed brukes gjerne efedrin i betydelig høyere doser enn ved vanlig medisinsk bruk, og dette øker risikoen for bivirkninger tilsvarende, sier Wiik Johansen.

Ephedrine, (efedrin)

Brukt i medisin for å utvide luftrørsgrene (bronkiene) hos pas. med astma. Også brukt for å øke blodtrykket hos pas. med blodtrykksfall av ulike årsaker. Efedrin er registrert i NorgeEfedrin brukes ”utenfor medisinen” som slankemiddel, fordi efedrin stimulerer fettnedbrytning og reduserer sultfølelse. Virker også sentralstimulerende, dvs. undertrykker tretthet og øker konsentrasjonsevnen. I kroppsbyggermiljøer er efedrin brukt sammen med kaffein og aspirin, fordi det forsterker den vektreduserende virkningen. Markedsføres som ECA stack (ECA = ephedrine, caffeine, aspirin).

Vi råder deg på det sterkeste til å styre unna bruk av efedrin. Riktige treningsprinsipper og kosthold er essensielt i økning i muskelmasse samt yteevne.

Lykke til.

Hilsen

Dopingkontakten 800 50 200

Publisert: 03.02.14 - Oppdatert: 01.12.16

03. februar 2014