Idrettsutøvere og doping

Hei, når man snakker om iddredtsutøvere osv. Mange snakker om skandale med doping osv. men hvis en idretsutøver tilfører doping via naturlige ting man har i kroppen ? kan dem søke opp det på labratoriet om man tilsetter doping som er naturlig for et menneske og ha i kroppen . hvordan kan man bli tatt i doping da? kan man bli tatt for og ha for høye rød blod legmer? Hilsen jente 25 år

Vi har litt problemer med å skjønne hva du egentlig spør om, men håper dette gir deg svarene på det du lurer på.Flere dopingmidler som brukes i idretten er hormoner som normalt produseres i menneskekroppen. Eksempler er erytropoietin og testosteron. Erytropoietin brukes for å øke blodprosenten, og det øker prestasjonsnivået i utholdenhetsidretter som for eksempel skiløp, sykkelløp og maratonløp. Testosteron brukes for å øke muskelstyrken, og det øker prestasjonene i styrkeidretter som kulestøt, diskos, vektløfting, boksing osv. Idag har vi dopingtester som kan påvise bruk av både erytropoietin og testosteron. Det er også tester som kan påvise andre hormoner som blir brukt som dopingmidler.

Når det gjelder bloddoping, snakker vi om ulike måter å øke blodprosenten på. Det er forbudt etter idrettens dopingregler. Erytropoietin som stimulerer benmargen til å produsere flere røde blodlegemer, er en måte å drive bloddoping på. Andre måter å gjøre det på, er å få blodoverføring. Det kan gjøres med blod tappet fra en annen person, eller det kan være med eget blod som er tappet tidligere og lagret til det blir brukt. Begge disse metodene kan avsløres. Det ene er at det er grenser for hvor høy blodprosent en idrettsutøver kan ha. Er blodprosenten høyere enn denne grensen får utøveren ikke lov til å konkurrere før blodprosenten er kommet under grensen. Det andre er at toppidrettsutøvere får målt blodprosenten flere ganger. Resultatene brukes til å beregne hva som er utøverens normale blodprosent. Dersom en test avslører en blodprosent som er høyere enn normalt for vedkommende utøver, kan det medføre konkurranseforbud.

Hilsen

Dopingkontakten 800 50 200

Publisert: 03.02.14 - Oppdatert: 01.12.16

03. februar 2014