Jack3d lovlig for idrettsutøvere?

Jeg har kjøpt en pre workout som heter jack3d som jeg vet har vært på dopinglisten. Han mannen i butikken i Sverige sa at de hadde tatt ut det stoffet. Likevel skulle jeg hatt en skikkelig bekreftelse på at det er lovlig å bruke for idrettsutøvere.

Antidoping Norge kan ikke gi noen godkjenning for bruk av kosttilskudd. I prinsippet kan alle kosttilskudd inneholde forbudte stoffer. Faren er at ikke alle stoffer står oppgitt på innholdsdeklarasjonen, eller at kjente stoffer er benevnte med et mindre kjent navn.  

Du bør være spesielt varsom med kosttilskudd som markedsføres med å ha oppkvikkende effekt eller å stimulere til økt fettforbrenning eller muskelvekst. Vi kan dessverre ikke gå gode for at den varianten av Jack3d du har skaffet deg er fri for forbudte stoffer og/eller at du ikke vil teste positivt som følge av bruk. Selv om selgeren oppgir at stoffet, hvilket mest sannsynlig er metylhexanamin, er tatt ut, så har man ingen garanti for hva boksen inneholder. Det er bare produsenten av kosttilskuddet som kan gi slike garantier.

Det kan produsentene bl.a. gjøre gjennom å kvalitetssikre produktene sine i Informed Sport som er et internasjonalt sertifiseringssystem for kosttilskudd til bruk for idrettsutøvere. Du kan lese mer om dette på www.informed-sport.com

Svart av: Christine Helle, tidligere leder av toppidrettsavdelingen v. Antidoping Norge.

Publisert: 30.09.14 - Oppdatert: 01.12.16

30. september 2014