Kjæresten min vil begynne med anabole steroider

Kjæresten min på 16 år har lyst til å begynne med anabole steroider, og prøver å fortelle meg at det ikke er så farlig som folk skal ha det til. Han legger også vekt på at om jeg sier nei til at han skal bruke det, så kommer han ikke til å gjøre det. Burde jeg la han ta steroider eller be han ikke gjøre det?

Hei, og takk for din henvendelse

Det er ikke uvanlig at de som bruker dopingmidler, eller de som vurderer det, bagatelliserer bruken. Man hevder ofte at det ikke er så farlig og at det er mulig å kontrollere bruken. Likevel viser studier at inntil 96% av brukere får minst en objektiv bivirkning (Evans 2014). Det som er sikkert er at man aldri kan forutsi hva som vil komme til å skje.

Bivirkninger av anabole steroider varierer fra person til person – faktorer som spiller inn er:

- Individuell sårbarhet

- Type(r) preparat (herunder kontraindikasjon)

- Doser

- Administrasjonsform

Anabole steroider er kunstig fremstilt mannlig kjønnshormon (testosteron). En mann produserer testosteron naturlig, ca 5 – 10mg i døgnet. Ved bruk av doping vil dosene ligge på +/- 3 – 40 ganger høyere enn egenproduksjonen. Dette vil undertrykke egenproduksjonen slik at man produserer mindre og mindre testosteron selv. Når man først begynner å bruke anabole steroider vil mange oppleve en opptur først med energi og selvtillit. Senere kan man oppleve humørforandringer, sinne og sjalusi. Når man slutter å bruke anabole steroider kan man bli energiløs og depressiv. Dette har sammenheng med at man går på store doser med anabole steroider under en kur, men når man da slutter tilsetter man ingenting utenfra lenger og kroppen har undertrykt egenproduksjonen. Da går man fra masse til lite testosteron i kroppen på relativt kort tid. Man kan bli svært nedfor og depressiv av dette, og noen opplever også problemer med ereksjon og sexlyst. Videre vil en del av de anabole steroidene omdannes til de kvinnelige hormonene østradiol, progestron og østrogen. Dette kan være med på å gi humørsvingninger, men kan også utløse det man kaller gynekomasti - eller utvikling av kvinnebryster.

Undertrykt egenproduksjon av testosteron og utvikling av kvinnebryster er fryktede bivirkninger i miljøet. Men det hevdes at dette kan unngås med bruk av det som kalles «post cycle therapy» Dette er medisiner man tar mot slutten av- og etter en kur med anabole steroider. Disse skal forhindre disse fryktede bivirkningene. Disse medisinene foreskrives av leger, men brukes da ved ufrivillig barnløshet (hormonbehandling) og som kreftmedisin for kvinner som har hatt brystkreft.

I tillegg til dette kan bruk av anabole steroider potensielt gi en rekke andre alvorlige bivirkninger som du kan lese mer om her: http://www.antidoping.no/folkehelse/dopingkontakten/ekspertsvar/har-anabole-steroider-bivirkninger2/

Videre blir jeg litt nysgjerrig på hva som gjør at man ønsker å bruke anabole steroider? Er det for å prestere bedre i idrett eller er det for å få en finere kropp? Man kan jo spørre seg om man blir et bedre menneske eller lykkeligere av at andre skal vurdere en utfra hvordan man ser ut. For en del er det vanskelig å slutte med anabole steroider på grunn av bivirkningene man får av det. En del synes også det er tungt å trene igjen uten anabole steroider. Har han vurdert hvor lenge han skal bruke suprafysiologiske doser med hormoner? En gang? Et år? Fem år? Lenger?

Som partner (eller annen pårørende) til en bruker av anabole steroider, er det ikke uvanlig at man setter seg selv til side, og gir de nye sjanser om og når ting skjer. Brukeren kan love at det ikke skal skje igjen. Selv om man er glad i personen må man ikke glemme sitt eget ve og vel oppi det hele.

Med vennlig hilsen en som var 17 år og bare skulle bruke anabole steroider en gang - og mente at det ikke var så farlig som folk skulle ha det til!

Morten Heierdal

Publisert: 07.12.16

07. desember 2016