Kreakylyn. Kreatin.

Hei! Jeg lurer på om kreakylyn er farlig. Fått høre noen som sier at det er ufarlig, mens andre sier at det er farlige. vet ikke helt hvem jeg skal stole på. hvis det er eventuelt farlig, kan du si andre midler jeg kan gå på for å bli større. Hilsen gutt 20 år

Hei.

Takk for henvendelse.

Vi kjenner dessverre ikke til kreakylyn. Vet ikke hvorvidt det er en avart av kreatin? Dersom det er det får du litt info om kreatin her. Kreatin ikke er klassifisert som dopingmiddel.  Det er et protein som dannes bl.a. i lever og nyrer og transporteres til muskelcellene, hvor det fungerer som energilager.

Kreatin er en del av kostholdet vårt og finnes i fisk og kjøtt. Dersom man inntar mer enn det kroppen forbruker, skilles overskuddet ut gjennom nyrene og har derfor ingen virkning. Bivirkninger er vektøkning og uttørking. 

Dopingkontakten har ikke sett dokumentasjon på virkning og bivirkning av kreatin brukt over lang tid. Det er ikke dokumentert at kreatin har prestasjonsfremmende effekt hos mennesker som driver idrett, men derimot hos rotter. Kreatinbruk er ikke ”farlig”, men unødvendig. Du lurer på andre ”midler” for å bli større. Det kan vi ikke gi deg dersom du tenker preparater. Men det vi kan, er å referere til at toppidrettssenteret minner om at Norske toppidrettsutøvere som har et sundt og allsidig kosthold ikke trenger kosttilskudd for å være blant verdens beste utøvere. Hvorfor skal du tenke i de baner da? Vi oppfordrer deg til å satse på riktig kosthold og regelmessig trening over tid. Din 21 årige Mannskropp ”spruter testosteron”.  Jo mer trening og bygging av muskler, jo mer testosteronproduksjon.

Lykke til.

Hilsen 

Dopingkontakten 800 50 200

Publisert: 04.02.14 - Oppdatert: 01.12.16

04. februar 2014