Mistenker steroidebruk

Hei, Hvordan bør jeg som helsesøster går frem ift elever vgs som det er sterk mistanke om at går på stereoider?

Hei, takk for henvendelsen.

Som helsesøster er det en viktig oppgave å være en voksenperson som bryr seg, og som tør å ta de vanskelige samtalene.

Det man skal være oppmerksom på er at mange av de tegnene/ symptomene som tillegges bruk av anabole androgene steroider, ikke bare er tegn på helsemessige negative bivirkninger. Noen er også lik de tegn som man ser ved pubertetsutvikling hos gutter.

Så det kan være greit å ha det litt i tankene når man skal gjøre en vurdering av eleven i en samtale. Det kan hende at hans utvikling er helt normal, utfordringen ligger i og se de forskjellige tegnene opp mot hverandre.

Du bør også være oppmerksom på han/hun nok vil komme med en del motargumenter på dine synspunkter, dersom det viser seg at din mistanke om bruk av anabole steroider er korrekt. Det er dessverre slik at mange legger sin lit til det som blir sagt av selgere og nettsidene som promoterer slike stoffer, og disse er ofte ikke formidlere av helt korrekt informasjon.

Ofte blir bruk av anabole steroider bagatellisert og ufarliggjort. Dersom det skulle være slik at eleven innrømmer bruk av steroider og ønsker å slutte bruken, skal dere vite at det finnes medisinsk hjelp. Ta i så fall kontakt på Dopingkontaktens telefontjeneste, og dere vil bli veiledet til riktig instans.

Publisert: 21.12.16

21. desember 2016