Polyethylene Glycol og CERA

Hva kan dere fortelle meg om "Polyethylene Glycol" og methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA)?

Polyetylenglykol er et kjemisk stoff som er mye brukt som tilsetnings-/hjelpestoff i blant annet husholdningsprodukter, medisinske produkter/legemidler, og i tillegg brukes det som tarmregulerende middel til bruk ved behandling av forstoppelse. Det kan helt sikkert benyttes som tilsetnings-/hjelpestoff i andre typer industriprodukter også. Polyetylenglykol består av repeterte sekvenser/enheter i et antall på 68-84, og får derved relativt høy molekylvekt. I dette tilfellet, slik du beskriver, er sannsynligvis polyetylenglykol kun benyttet som et hjelpestoff (med forbehold om at jeg ikke vet hva dette preparatet/produktet er eller hva det skal brukes til).

Når det gjelder CERA (methoxy polyethylene glycol-epoetin beta), så er polyetylenglykol i dette tilfellet koblet kjemisk til EPO, og gir derved EPO-molekylet andre og ønskede egenskaper. Ved å koble EPO sammen med polyetylenglykol, så får man et betydelig større molekyl med høyere molekylvekt. Det brytes derved langsommere ned i organismen (halveringstiden øker), og vil være i kroppen over lenger tid slik at CERA's effekt på benmargen derved varer betydelig lenger enn for andre EPO-varianter. Fordelen med dette er at CERA brukt i medisinsk behandling kan doseres sjeldnere, dvs ca. en gang per måned, i forhold til andre EPO-preparater som må doseres hyppigere.

Konklusjon: polyetylenglykol brukt som tilsetnings-/hjelpestoff i ulike preparater (slik det synes å være i dette tilfellet) er IKKE forbudt i henhold til dopinglisten, og vil IKKE slå ut i en dopingtest.

Mvh

Per Wiik Johansen

Medisinsk sjef, ADN

 

Publisert: 07.10.14 - Oppdatert: 01.12.16

07. oktober 2014