Test Booster

Hei! Kjenner du til ”Test Booster”?

Hei.

Takk for henvendelse.

"Test Booster" er ikke et helt entydig navn, og det kan i utgangspunktet inneholde hva som helst. Dersom det er snakk om kosttilskuddet "Zeus Test Booster" som selges lovlig gjennom norske forhandlere (bl.a. Kost1), kan jeg si følgende:

Dette er et kosttilskudd som består av ulike planter og planteekstrakter. Følgende innholdsstoffer er oppgitt (min norske oversettelse og forklaring):

Fenugreek seeds: Bukkehornskløver, et krydder som brukes mye i asiatisk kjøkken og som bidrar til den karakteristiske smaken til karripulver. (Jeg bruker iblant bukkehornskløver mot bihulebetennelse, men jeg er usikker på om det har noen effekt. 
Stinging nettle: Brennesle, en næringsrik plante som man gjerne kan koke suppe på, men som helst ikke bør spises rå.
Golden root: Rosenrot, en plante som hevdes å være bra for det meste, men med unntak av en armensk studie av plantens effekt mot depresjon, er det ikke dokumentert at planten har noen helbredende eller helsefremmende effekt.
Bioperin: Et ekstrakt av sort pepper, et krydder som bl.a. er uunnværlig til fårikål.

Som vanlig har vi ingen garanti for at preparatet ikke inneholder andre stoffer som produsenten har glemt å fortelle oss om, men dersom innholdsdeklarasjonen stemmer, er dette et harmløst kosttilskudd og ikke et dopingmiddel. Jeg vil tro at preparatets effekt på testosteronproduksjon er sammenlignbar med effekten av en porsjon godt krydret neslesuppe. Med andre ord har jeg ingen tro på at dette preparatet har noen som helst effekt. Dersom innholdsdeklarasjonen stemmer, er det heller ikke farlig å bruke, med mindre man er allergisk mot noen av innholdsstoffene.

Det finnes en amerikansk utgave av produktet (samme navn) som i tillegg inneholder planten Eurycoma longifolia (også kjent som tongkat ali). Denne planten hevdes å øke testosteronproduksjonen (delvis dokumentert fra dyreforsøk) og er kjent fra bl.a. indonesisk folkemedisin som potensmiddel. Planten er ikke klassifisert som handelsvare, og det er derfor forbudt som ingrediens i kosttilskudd eller legemidler i Norge.

Før man lar seg friste av reklamen for Zeus Test Booster, bør man være klar over forskjellen mellom den norske og den amerikanske utgaven. Det er kanskje en grunn til at den ene er forbudt i Norge?

Hilsen

Dopingkontakten 800 50 200

Publisert: 04.02.14 - Oppdatert: 01.12.16

04. februar 2014