Ulike resultater av samme treningsform

Jeg og en kompis har trent sammen en stund, men han har hatt mye større fremgang enn meg. Hvorfor det? Vi har jo trent akkurat det samme.

Dette er en problemstilling jeg tror mange kjenner seg igjen i. Det første vi må huske på et at det er ikke bare det vi gjør på gymmet som avgjør resultatene våre. I tillegg kommer viktige faktorer som kosthold og søvn. Nå vet jo ikke jeg om dere er ganske like på det området også, men dersom jeg antar det er tilfellet, så har vi en tredje viktig faktor også. Det er nå engang slik at vi mennesker er forskjellige, og dette innebærer at vi har ulikt anlegg for å utvikle ulike egenskaper. Enkelt illustrert kan vi si at en maratonløper i verdenstoppen neppe ville kunne bli en sprinter i verdenstoppen og motsatt. Han kan absolutt bli en god sprinter, men det ville sannsynligvis kreve mer innsats over lengre tid sammenlignet med en som har anlegg.

Idretten omtaler det ofte som talent. Egentlig forteller talentet oss lite om hvem som blir best til slutt, siden man ofte observerer at de som har en stort «treningstalent» ofte kan bli bedre enn «naturtalentene», men det krever hardere innsats over lengre tid. Med andre ord er det ingen grunn til å bli motløs over at kompisen har større fremgang enn deg. Så lenge du også har fremgang er det bare å spille med de kortene man har fått utdelt, fokusere på smart trening, god restitusjon i form av søvn og kosthold, så vil dere etter hvert nå målene deres begge to. Ting tar bare litt lengre tid enn vi av og til skulle ønske.

Publisert: 24.02.15 - Oppdatert: 01.12.16

24. februar 2015