Spørsmål og svar

Spørsmålene vi besvarer på denne siden har kommet inn via Dopingkontaktens kontaktskjema. Alle spørsmålene som legges ut er anonymisert.

SPØRSMÅL: Er det lovlig å innføre og bruke Ostarine (MK2866)? Har ikke planer om å bruke Ostarine innenfor idrett.

Hei,
 
Takk for at du tok kontakt med Dopingkontakten.
Ostarine er ført opp på listen vår i dopinggruppe s1, som er forbudt i og utenfor konkurranse.

Det er også sånn at stoffer som Ostarine vil falle under legemiddeldefinisjonen, og derfor vurderes de som regel som legemidler.
Hvis du ikke har en legeerklæring eller andre medisinske vedtak rundt dette, og i tillegg ikke kan dokumentere at du har skaffet deg det på lovlig vis, kan det bli slått ned på. Dette er en risiko som er ganske stor å ta, for et legemiddel som vanligvis ikke er nødvendig.
 
Dette er jo en anonym tjeneste, så om du har tenkt på det ville ikke jeg meldt det videre.  

Ostarin har ganske lik effekt som AAS, og risikoen forbundet med dette tror jeg du kjenner til.
 
Hvis du kjenner deg motivert til å ta den risikoen, anbefaler jeg at du tar kontakt med oss på Dopingkontakten på telefonnummer: 800 50 200.
Da kan vi prate litt mer om dine tanker rundt dette.

Dersom du har spørsmål om dop eller andre legemidler kan du sende en epost på post@antidoping.no.
 
Håper dette var oppklarende for deg.
Sportslig hilsen, Dopingkontakten
15. februar 2018

Hei. Jeg lurte på om kosttilskudd som inneholder Dmaa er ulovlig i Norge?

Hei og takk for ditt spørsmål. 

DMAA/Methylheksanamin står på dopinglisten. Det er ikke tillatt tilsatt i kosttilskudd i Norge. 

Du kan lese mer om stoffet her.

Er på testo å deca nå! Har vært på i to mnd å har litt vondt i nyrene av å til! Er det vanlig på kur eller får jeg nyresvikt?

Hei,

Et viktig spørsmål du stiller her, takk for det. 

Nyrene er organer som har som oppgave å fjerne avfallsprodukter og overflødig væske fra blodet. Ved bruk av anabole androgene steroider (AAS), som testo og deca, vil belastningen på nyrene øke. I tillegg stimulerer testo og deca (og andre former for AAS) til økt produksjon av hormonet erytropoeitin (EPO) som gir økt produksjon av røde blodceller. I utgangspunktet gir det økt oksygenopptak - men når produksjonen blir for høy blir blodet tykkere. Tykkere blod øker risikoen for blodpropp, og blodpropp i hjernen (hjerneslag) eller i hjerte (hjerteinfarkt) er alvorlig. Altså "økt belastning samt tyngre drift" på systemene våre. Vi kan sammenligne det med en bil med tyktflytende olje samt et oljefilter som ikke fungerer optimalt; altså en dårlig kombinasjon som kan gi motorhavari. 

Smerter er kroppens signal om at det er noe som er skadet eller at det ikke er som det skal. Organer som nyrer og lever kaller vi for vitale organer, de er livsnødvendige og svikt i disse organene er alvorlig.

På bakgrunn av hva du opplever av smerter under kur med deca og testo er det grunn til å undersøke dette nærmere. Jeg ber deg ta kontakt med helsepersonell. Kan du snakke med legen din? Du kan også ta kontakt med Steroideprosjektet for en uforpliktende prat uten henvisning, du kan lese mer om det her.

Bruk av AAS kan ha negative effekter på vår fysiske og psykisk helse som kan være forbigående og i noen tilfeller irreversible, det vil si varige skader. Du kan lese litt mer om det her.

Jeg utfordrer deg til å tenke på både hvilke fordeler og ulemper bruk av AAS kan gi deg. Du er velkommen til å ringe 800 50 200. Kontakt med Dopingkontakten har ingen etterfølger for deg og du kan være helt anonym. 

Vennlig hilsen Dopingkontakten 


Kan jeg ta en dopingtest for å bevise at jeg er ren? 

Dopingkontakten får fra tid til annen spørsmål om det er mulig å gjennomføre en dopingtest frivillig. Årsaken til dette kan for eksempel være fordi personer vil bevise at de er rene og dopingfrie for å avkrefte et rykte. 

En dopingtest er ment for å avsløre dopingbruk. I tillegg vil dopingtesting i virke avskrekkende og ha en forebyggende effekt. Testen vil gi et "øyeblikksbilde" og gjennomføres etter strenge standarder med fokus på å ivareta rettssikkerheten til testpersonen. 

I Norge analyseres dopingtester ved Norges laboratorium for dopinganalyse ved Oslo universitetssykehus, som er et WADA-akkreditert laboratorium. I henhold til International Standard for Laboratories har de ikke anledning til å analysere på vegne av privatpersoner. Hvis politiet har skjellig grunn til mistanke kan de teste privatpersoner.  Sett i lys av det overnevnte er svaret på spørsmålet nei.