Antidopingledere ber WADA vente med RUSADA-avgjørelse

- Dette er uakseptabelt. Les hele uttalelsen her.

17096 31 2
Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge er en av 13 internasjonale antidopingledere som har signert uttalelsen. Foto: Stian S. Møller

Uttalelsen er signert lederne av antidopingbyråene i Australia, Canada, Finland, Irland, Japan, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Storbritannia, Tyskland, USA og Østerrike.

De 13 lederne uttrykker misnøye med kompromisset som ble anbefalt av majoriteten av WADAs Compliance Review Committee (CRC) fredag, for å få gjeninnsatt Det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

- Vi kan ikke forstå eller akseptere at de to gjenværende kravene, russisk aksept av funnene i McLaren-rapporten og tilgang til Moskva-laboratoriet, fortsatt er uoppfylt, men at WADAs ledende complience-organ likevel anbefaler gjeninnsettelse av et land som gjennomførte det verste dopingsystemet noengang sett i internasjonal idrett, heter det i uttalelsen.

De mener det originale veikartet til compliance er endret, og at dette er svært skadelig for omdømmet til internasjonal idrett.

- Dette er uakseptabelt, og vil ikke bidra til å gjenopprette tilliten til internasjonal idrett i en tid hvor utøvere og fans trenger det som mest, står det videre.

Tirsdag slapp de en felles uttalelse hvor de:

1. ber WADA utsette torsdagens avgjørelse om eventuell gjeninnsettelse av RUSADA, inntil landet kan bevise at de har oppfylt kravene i WADAs veikart.

2. ber WADA vente med å gjeninnsette RUSADA til de har mottatt all informasjon fra LIMS-systemet i Moskva-laboratoriet, slik at brudd på regelverket kan følges opp og de rene utøverne som er omfattet av Pound- og McLaren-rapportene får rettferdighet.

Les uttalelsen i sin helhet her.