Flere positive prøver etter anonyme tips

Tre måneder siden Antidoping Norge lanserte Dopingvarsel.

Flere positive prover etter anonyme tips9
Fagrådgiver i Antidoping Norge, Gry Støtvig, forteller om god respons etter lanseringen av Dopingvarsel.

Dopingvarsel er Antidoping Norges varslingskanal for doping i idretten. Varslingskanalen ble lansert 9. mars, og gir utøvere, ledere og andre mulighet til å fortelle om kunnskap, mistanker eller bekymring knyttet til potensielle brudd på dopingbestemmelsene.

Har du tips?Kontakt oss her!

I løpet av de tre første månedene Dopingvarsel har vært i drift, har vi mottatt 52 tips fra utenforstående. 40 av disse var relevante for vårt arbeid innen idretten.

- Vi ser allerede nå at tjenesten har hatt god effekt. Vi har mottatt en rekke innspill, hvorav flere har ført til positive prøver og andre typer videre oppfølging. I tillegg har vi videreformidlet flere saker som faller utenfor vårt virkeområde til politiet, sier fagrådgiver Gry Støtvig i Antidoping Norges avdeling for kontroll og påtale.

Vil senke terskelen

Støtvig tror fortsatt det sitter langt inne for mange å varsle om dopingsaker, men både håper og tror at Dopingvarsel har bidratt til å senke terskelen for å fortelle om mulige brudd på dopingbestemmelsene.

- Jeg opplever at folk er redde for at opplysningene de gir skal slå tilbake på dem. Gjennom varslingskanalen vår kan man være anonym, og man kan også opprette en kryptert chat hvor man kan sende direktemeldinger frem og tilbake uten å måtte tilkjennegi seg, sier Støtvig.

Kjenner du til en utøver som doper seg? Vet du om en nåværende eller tidligere eliteutøver som har brukt doping? Vet du om noen i et støtteapparat som hjelper en utøver til å dope seg, eller doper vedkommende uten at han/hun vet om det? I så fall ønsker Antidoping Norge å snakke med deg.

Ren idrett

Les mer: Info om varselet, personvern og hvordan du går frem

- Vi får som regel ikke all informasjonen vi trenger gjennom et tips, men det får oss til å vurdere en rekke andre spørsmål om de angivelige bruddene på dopingbestemmelsene. Hvilket stoff er det som blir brukt? Hvor oppbevarer de det? Hvordan får de tak i det? Hvordan betaler de for det? Hvordan inntar de det? Hvem andre vet om det?, sier Støtvig.

- Vår oppgave er å beskytte en ren idrett, og i mange tilfeller kan din kunnskap være det vi trenger for å avdekke brudd på dopingbestemmelsene. Du kan kontakte oss og ha full tillit til at vi ivaretar dine interesser, understreker hun.