Spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen.

1000 utøvere skal ha vært involvert i statsstøttet russisk juks

Rune Andersen berømmer Richard McLaren og WADA for etterforskningen av Russland. 

Fredag offentliggjorde professor Richard McLaren rapport nummer to om etterforskningen av statsstøttet juks i russisk idrett. Rapporten bekrefter de oppsiktsvekkende funnene som ble presentert 18. juli, og maler et bilde av et omfattende, systematisk og statsstøttet juks som har funnet sted fra 2011 til 2015. Og som skal involvere så mye som 1000 russiske utøvere. 

- Jeg ønsker å berømme arbeidet som har blitt gjort, både av professor McLaren som har ledet etterforskningen, og av WADA som har tatt initiativ til den. Rapporten som ble presentert i dag understreker konklusjonene fra den første etterforskningen, samtidig som den på en enda grundigere og nyansert måte viser omfanget av jukset som har foregått i russisk idrett, sier spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen. 

Utvidet mandat

Mandag 18. juli offentliggjorde jusprofessor Richard McLaren den første rapporten om den påståtte organiserte dopingen i russisk idrett, og rapporten etterlot ingen tvil: Russland har hatt et organisert og statlig styrt dopingprogram siden 2011.

Etterforskningen og den påfølgende rapporten ble initiert av WADA etter en rekke oppsiktsvekkende opplysninger fra tidligere laboratoriesjef Grigorij Rodtsjenkov. I et intervju med New York Times fortalte han at utøverne var underlagt et statlig støttet dopingprogram, og at de hadde spesifikke rutiner for å skjule positive prøver.

Etter å ha lagt frem rapporten fra den første etterforskningen, fikk professor McLaren utvidet sitt mandat av WADA.

Fredag 9. desember la han altså frem rapport nummer to, og dette er langt ifra oppmuntrende lesning. 

- Bildet rapporten tegner av jukset er veldig dystert, men samtidig er det positivt at disse opplysningene nå kommer til overflaten. Det er viktig for å komme i gang med ryddejobben, og for å styrke tilliten til antidopingarbeidet, sier han. 

- WADA må styrkes

Antidoping Norge gikk tidligere i høst ut, sammen med en rekke nasjonale antidopingbyråer, og manet til innsats for å styrke WADA i arbeidet for en dopingfri idrett. Rune Andersen er ikke i tvil: 

- Denne rapporten viser med all tydelighet at vi trenger et sterkt og uavhengig WADA til å verne om de rene utøverne. 

Nøkkelfunnene i rapporten:

1. Utøvere fra både sommer- og vinteridretter har vært involvert i en konspirasjon som har omfattet det russiske idrettsministeriet, RUSADA, CSP (Center of Sports Preparation of National Teams of Russia) og Moskva-laboratoriet, som ved hjelp av FSB (Russlands sikkerhetsmyndighet) har manipulert dopingkontroller.

2. Metodene for manipulering av dopingkontrollprosessen ble utviklet og forbedret underveis i prosessen, som omfattet både London-OL i 2012, Universiade Games 2013, friidretts-VM i Moskva i 2013 og OL i Sotsji i 2014.

3. At det har forekommet bytting av urinprøver tilhørende russiske utøvere ble bekreftet også i rapport nummer to. Dette skal ha foregått i Sotsji og fortsatt i etterkant av mesterskapet. Metoden for prøvebytting skal ha blitt en månedlig prosedyre ved Moskva-laboratoriet i arbeidet med prøver fra eliteutøvere i sommer- og vinteridretter.

4. Nøkkelfunnene i rapport nummer én er fortsatt gjeldende. Rettsmedisinske undersøkelser og laboratorieanalyser bekrefter at det har eksistert en konspirasjon mellom 2011 og 2015.

5. Over 1000 russiske utøvere innen sommer- og vinteridretter, samt paralympiske grener, skal ha vært involvert i eller dratt nytte av manipulasjonene av dopingkontroller. Det skal blant annet være snakk om 600 sommerutøvere og 95 vinterutøvere.

6. 15 russiske medaljevinnere ble identifisert av 78 utøvere på "London washout lists". Ti av disse har blitt fratatt medaljene sine.

7. Etter friidretts-VM i Moskva i 2013 ble prøvene til fire utøvere byttet om. Ytterligere "target testing" pågår.

8. Prøvene til to kvinnelige ishockeyspillere avslører at prøver ble byttet om i Sotsji-OL. Disse prøvene inneholdt mannlig DNA.

9. Prøvene til to gullmedaljevinnere og en kvinnelig sølvvinner fra Sotsji-OL har blitt forurenset. Disse inneholdt saltnivåer som beskrives som fysiologisk umulige.

10. Av 44 undersøkte prøver, hadde prøvene til 12 medaljevinnere i Sotsji skraper og merker på toppene som indikerer at de har blitt tuklet med.

11. Urinprøvene til seks vinnere av til sammen 21 paralympiske medaljer skal ha fått prøvene sine tuklet med i Sotsji.

Publisert: 09.12.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler