200 Fana-spillere gjennom Ren Utøver

Målet er å pryde det nye klubbhuset med en «skrytevegg» av diplomer.

NR. 200: William Christiansen (t.h. på bildet øverst) ble Fana-spiller nr. 200 som gjennomførte Ren Utøver. A-lagsspiller og trener for et av klubbens G19-lag, Stian Dyngeland (t.v.), gjennomførte for to år siden. 


Fana IL Fotball har vært Rent Idrettslag en stund. Et av tiltakene som har vært nedfelt i fotballklubbens antidopingplan har vært en oppfordring om at satsingslagene skulle gjennomføre opplæringsprogrammet Ren Utøver.

I fjor høst gjorde imidlertid klubbens styre et vedtak om at ALLE over 13 år må gjennom e-læringen for å kunne få spille kamper i 2016-sesongen.

- Responsen har vært svært god, nå har 200 av de 300 spillerne det er snakk om gjennomført programmet, forteller Elling Sundberg, som er Fair Play-ansvarlig i bergensklubben.

Bakgrunnen for vedtaket var at de hørte om en ukultur som foregikk i ungdomsmiljøer i og rundt klubben, noe som skapte bekymring – og handling. For å vise klubbens tydelige holdning og for å løfte bevisstheten og verdiarbeidet blant medlemmene, mente styret at Ren Utøver skulle gjøres obligatorisk.

- Vi har opplevde dette som udelt positivt. Ren Utøver er et enkelt, brukervennlig og nyttig program som hever bevisstheten. Vi har merket det fra blant andre foreldre som kommer til oss med spørsmål, sier Sundberg.

Ved fulllført program får brukerne tilsendt en diplom. Diplomen videresender Fana-spillerne på e-post til klubbens Fair Play-sentral, som legger det kjapt inn i et register som han fra tid til annen «vasker» opp mot medlemsregisteret.

- De som ikke har gjennomført, får nå beskjed om at de må gjennom Ren Utøver før det er aktuelt at de spiller seriekamper. Der er vi litt harde, sier Sundberg med et smil.

Og han har planen klar for hva han skal gjøre med diplomene:

- Vi skal i gang med å bygge et nytt klubbhus, og når det står ferdig så har jeg lyst til å lage en skrytevegg med diplomene, sier Sundberg.

Ren Utøver ble lansert i en ny versjon sommeren 2015. Gjennom sju korte videomoduler gis du grunnleggende og oppdatert antidopingopplæring. Siden relanseringen i fjor har programmet hatt over 5000 brukere,

La deg inspirere av Fana – sett antidoping på agendaen i ditt idrettslag!

Publisert: 02.03.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler