ADNO endrer rutiner

Tar grep etter informasjon om problemer med prøveflasker.

WADA meldte søndag at de hadde igangsatt undersøkelser av prøveflaskene som benyttes til dopingkontroller sammen med produsenten, Berlinger. Dette etter at laboratoriet i Köln hadde varslet om risiko for at prøveflaskene kan åpnes manuelt etter nedfrysning. 

Prøveflaskene kom på markedet i september 2017, men ble først tatt i bruk av Antidoping Norge (ADNO) 19. januar i år. I påvente av at eventuelle svakheter ved flaskene skal avdekkes og rettes opp i, har ADNO valgt å endre sine rutiner. 

- For oss er det nå viktig å få klarhet i om det er en feil ved produktet eller en feil ved prosedyren som er bakgrunnen for problemene som nå er avdekket. Inntil videre går vi tilbake til å bruke dopingflaskene vi benyttet før 19. januar. Vi har ingen informasjon som tilsier at disse ikke er trygge, sier leder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes. 

- Svært alvorlig

Produsenten av prøveflaskene, Berlinger, skriver i en uttalelse på sine sider at de samarbeider med WADA for å avdekke den mulige sikkerhetsfeilen. 

De understreker at de tar situasjonen på høyeste alvor, selv om egne undersøkelser - og undersøkelser gjort av uavhengige eksperter - har vist at flaskene har fungert som de skal når de har blitt håndtert riktig. 

- Vi ser på dette som en svært alvorlig situasjon, og er frustrert over at et slikt problem har dukket opp. Samtidig er det positivt at svakheter ved systemet avdekkes, og at det iverksettes tiltak for å rette opp dette, sier Røkenes. 

Rettssikkerhet

ADNO har kun benyttet de nye prøveflaskene i fåtall dopingkontroller. 

- Utøvernes rettssikkerhet er helt avgjørende for tilliten til antidopingarbeidet, og nettopp derfor har vi sluttet å bruke de nye prøveglassene inntil videre. Vi har jevnlig kontakt med WADA og andre antidopingorganisasjoner, og avventer nye opplysninger om prøveflaskene, sier Røkenes.

Publisert: 31.01.18

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).