Antidoping Norge og Forsvaret signerte samarbeidsavtale mandag denne uken. Fra venstre: Morten Heierdal, rådgiver, og Anders Solheim, daglig leder, i Antidoping Norge. Sjef/brigader Jan Erik Thoresen og sjef/major ved Forsvarets narkotikagruppe, Reino Ottesen. Foto: Forsvaret

ADNO og Forsvaret signerte samarbeidsavtale

- Møter mye norsk ungdom og kan gi dem en god start i en kritisk fase av livet.

Mandag 26. februar inngikk Antidoping Norge (ADNO) og Forsvaret en samarbeidsavtale som har til formål å øke kunnskapen om doping blant forsvarspersonell. Avtalen innebærer at ADNO leverer faglig innhold gjennom informasjonsmøter, kurs og arrangementer i regi av Forsvaret.

Forsvaret har allerede nulltoleranse for bruk og besittelse av doping på militært område. Gjennom samarbeidet med ADNO ønsker de å øke kvaliteten på det forebyggende arbeidet som blir gjort.

Trening og kosthold

- Mange av de som begynner i militæret er i en alder hvor trening og kosthold spiller en stadig viktigere rolle i hverdagen. Dersom de møter personell med tydelige holdninger og god kunnskap om temaet, kan det gjøre dem bedre rustet til å ta kloke valg og trene rent i fremtiden, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge.

Les også: Dette er Norges første "Ren Skole"

Solheim er opptatt av at unge skal møte tydelige holdninger mot doping på ulike arenaer i samfunnet, enten det er i skolen, på det lokale treningssenteret, i idrettslaget eller når man blir innkalt til Forsvaret. Et klart mål for ADNO er å heve kunnskapen både hos unge og de som møter unge gjennom sitt virke.

- Nettopp derfor er jeg svært glad for å ha signert denne avtalen med Forsvaret. Jeg ser et stort potensial i dette samarbeidet, og håper vi kan bidra med viktig kunnskap og kompetanse overfor en stor gruppe i samfunnet, sier han.

- Kritisk fase

Avtalen ble signert ved Forsvarets personell- og vernepliktssenter i Hamar mandag, og brigader/sjef Jan Erik Thoresen ser på dette som en stor mulighet til å få mer kompetanse og kunnskap om et viktig tema.

- Gjennom å samarbeide med Antidoping Norge håper vi både å styrke det forebyggende arbeidet mot doping og å få kompetanse til å avdekke bruk. Forsvaret møter mye norsk ungdom, og er i posisjon til å gi dem en god start i en kritisk fase av livet, sier Thoresen.

Han har jobbet i Forsvaret i en mannsalder og har merket en betydelig endring blant unge som kommer inn for å avtjene verneplikten. Fokuset på kropp og trening er sterkt, og Thoresen frykter at denne utviklingen får noen til å velge farlige snarveier.

Uforenlig

- De jeg tok imot som offiser i mine unge år drev stort sett med utholdenhetsidretter, mens nå er det stadig flere som løfter tungt, bygger kropp og er veldig opptatt av kropp og kosttilskudd. For meg er det viktig at vi får inn folk med kompetanse og ekspertise, som kan sette fokus på hva som er viktig når man driver med trening, sier Thoresen - og presiserer:

- Vi kan ikke ha folk som driver med doping eller narkotika når de benandler tunge kjøretøy, skarp ammunisjon og våpen. Det er helt åpenbart.

Les også: - Verdensrekord for en antidopingorganisasjon

Les også: Her er alle episodene av Antidopingskolen

Publisert: 28.02.18

Flere artikler