Advarer mot stoffet higenamin

Fem svenske idrettsutøvere skal ha testet positivt på det forbudte stoffet.

Riksidrottsförbundet i Sverige har gått ut med en advarsel mot higenamin, etter at fem svenske utøvere angivelig har testet positivt på det forbudte stoffet. Higenamin er en beta2-agonist som finnes i en plante (Tinospora crispa), og har inngått som bestanddel i ulike kosttilskudd. 

Stoffet ble inkludert på dopinglisten for 2017, og sorterer under dopinggruppe S3, som inneholder stoffer som er forbudt både i og utenfor konkurranse. 

Higenamin er en ikke-selektiv beta2-agonist, dvs. at det også i betydelig grad stimulerer beta1-reseptorer i hjertet og gir større risiko for bivirkninger som hurtig hjerterytme og derved hjertearytmier (uregelmessig hjerterytme). 

Antidoping Norge advarte mot bruk av kosttilskudd som inneholder higenamin første gang i november 2016.

Det beskrives ofte som et "naturlig" ekstrakt, og går under flere navn - blant annet demethylcoclaurine og norcoclaurine. Dette gjør det vanskelig å skjønne hva man inntar, og det er derfor viktig å være ekstra forsiktig ved bruk av kosttilskudd.

Antidoping Norge oppfordrer alle utøvere å vurdere om de kosttilskudd de benytter er nødvendige. Det er viktig å understreke at det er en reell risiko for uforvarende inntak av dopingmidler gjennom unødvendig bruk av kosttilskudd. 

Mer fra Antidoping Norge om kosttilskudd.

Publisert: 10.08.17 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).