Advarer mot stoffet higenamine

Antidoping Norge advarer mot bruk av kosttilskudd som inneholder det forbudte stoffet higenamine.

Higenamin er en beta2-agonist som finnes i en plante (Tinospora crispa), og er vist å inngå som en bestanddel i ulike kosttilskudd. Stoffet er omfattet av dopinglisten og er nå angitt særskilt under dopinggruppe S3 på dopinglisten for 2017.

Higenamin er forbudt både i og utenfor konkurranse.
Stoffet er en ikke-selektiv beta2-agonist, dvs at det også i betydelig grad stimulerer beta1-reseptorer i hjertet og gir større risiko for bivirkninger som hurtig hjerterytme og derved hjertearytmier (uregelmessig hjerterytme).
Antidoping Norge advarer mot bruk av kosttilskudd som inneholder det forbudte stoffet higenamine. Det beskrives ofte som et 'naturlig' ekstrakt, og går dessuten under flere ulike navn, bl.a. demethylcoclaurine, norcoclaurine og andre.

Dette gjør det vanskelig å skjønne hva man inntar, og det er derfor viktig å være ekstra aktpågivende ved bruk av kosttilskudd.

Antidoping Norge oppfordrer alle utøvere å vurdere om de kosttilskudd de benytter er nødvendige. Det er viktig å understreke at det er en reell risiko for uforvarende inntak av dopingmidler gjennom unødvendig bruk av kosttilskudd. Mer fra Antidoping Norge om kosttilskudd.

Per Wiik Johansen
Medisinsk sjef

Publisert: 11.11.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler