Onsdag møttes antidopingledere fra Østerrike, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Storbritannia og USA til toppmøte i Bonn. Her snakker Michael Ask fra Antidoping Danmark. Foto: NADA Germany

Antidopingledere krever endring

Behovet for et uavhengig og sterkt WADA understreket under toppmøte i Bonn. 

Onsdag møttes representanter for en rekke nasjonale antidopingbyråer (NADO-er) i Bonn. Det tyske antidopingbyrået (NADA) var vertskap for årets andre toppmøte, hvor behovet for et WADA som jobber uavhengig av idretten nok en gang ble understreket. Det første møtet ble holdt i København i august. Daglig leder Anders Solheim og spesialrådgiver Rune Andersen var til stede som representanter for Antidoping Norge. 

Les også: Slik vil de styrke antidopingarbeidet

Antidopinglederne som var til stede uttrykte ønske om å møte styret i WADA og IOC-president Thomas Bach for å diskutere idrettens rolle i det globale antidopingarbeidet. De ønsker også å ta opp muligheten for å etablere et uavhengig testorgan.

- Alle endringensforslagene vi har blitt enige om i dag, spesielt de som handler om å sikre at idrettens interesser ikke har innvirkning på WADAs arbeid, vil styrke vernet av de rene utøverne og bidra til rettferdige konkurranser, sier antidopinglederne i en felles uttalelse.

Interessekonflikt

Under møtet diskuterte ledergruppen mulige endringer av WADAs styringsmodell. Verdien av et tett samarbeid med idretten ble anerkjent, spesielt i forbindelse med antidoping-utdanning, finansiering og utveksling av etterretning, men onsdag ble det igjen foreslått å skille etterforskning, testing og resultathåndtering fra idretten.

Dette vil fjerne interessekonflikten som eksisterer når en idrettsorganisasjon både skal fremme og overvåke sin egen virksomhet.

Videre var det bred enighet om at idrettsledere ikke bør ha ledende stillinger i antidopingorganisasjoner. På samme måte var ledergruppen enig i at beslutningstakere fra antidopingorganisasjoner ikke bør ha viktige posisjoner i idretten eller for idrettens arrangører.

McLaren-rapporten

Lederne tok også opp den statsstøttede dopingen i Russland, som professor Richard McLaren bekreftet i den uavhengige rapporten han la frem 18. juli. Her forklarte han blant annet hvordan positive prøver ble holdt skjult av det russiske sportsministeriet, laboratoriet og det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

Antidopinglederne kom med sterke oppfordringer om å støtte den pågående McLaren-etterforskningen, i tillegg til å anerkjenne funnene offentlig.

Videre ble det tatt til orde for sterkere støtte og beskyttelse av varslere, og på nytt ble det også ytret ønske om strengere sanksjonsmuligheter for å kunne utestenge korrupte systemer fra internasjonale konkurranser.

Dopingvarsel: Beskytt den rene idretten - fortell det du vet!

Fancy Bears

Tidligere i høst stjal og publiserte hackergruppen Fancy Bears personlige medisinske opplysninger om idrettsutøvere som var lagret i WADAs ADAMS-database. På onsdagens møte kom det en oppfordring til IOC om å fordømme angrepet, og om å bruke den innflytelsen de har til å få slutt på hackerangrepene.

Avslutningsvis ble lederne på møtet i Bonn enige om å fortsette arbeidet for de rene utøverne, og å henvende seg til WADA og IOC for å diskutere de ulike forslagene til endring av systemet.

Forslagene fra onsdagens møte ble skrevet ned og støttet av antidopingledere fra Østerrike, Canada, Danmark, Finland Frankrike, Tyskland, Irland, Storbritannia og USA, i tillegg til Institute of National Anti-Doping Organisations (iNADO).

Publisert: 27.10.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).