- Det er risikoer ved alle kosttilskudd

IOCs ernæringsekspert ber alle veie fordelene mot risikoen.

- Jeg pleide å ha to regler om kosttilskudd. Den første lød: «Hvis det virker, er det antakelig forbudt.» Den andre var: «Om det ikke er forbudt, virker det sannsynligvis ikke.» Men jeg har måttet legge til en tredje regel: «Det kan være noen unntak», sier professor Ron Maughan, som leder gruppen for idrettsernæring i IOCs medisinske komité.

I intervjuserien WADA Talks snakker professoren om kosttilskudd i idretten og usikkerheten som knytter seg til bruken av slike.

Han sier det er to hovedproblemer med bruk av kosttilskudd:

- Alle som inntar tilskudd kan utsette seg for helserisiko. Det har vært tilfeller av dødsfall knyttet til bruk kosttilskudd. Og for utøvere som er underlagt dopingtesting, er den andre faren at de kan teste positivt som en konsekvens av at de har inntatt kosttilskudd, sier Maughan.

Han sier imidlertid at det er vanskelig å være bastant og avfeie kosttilskudd som enten farlige eller uvirksomme, akkurat som det er vanskelig å si at andre er ufarlige og effektive.

- Det er risikoer ved alle tilskudd. og du må veie fordelene mot ulempene. For godt informerte utøvere som gjør rette valg, er risikoen forsvinnende liten. Aldri null, men forsvinnende liten. Men utøvere som bare tar noe som vennene anbefaler eller som spaserer inn i en butikk og kjøper noe eller handler på nettet, ber om trøbbel. Spesielt om du kjøper noe som har de typiske ordene du ser på slike tilskudd som «mega»-ditt eller «testo»-datt eller «ana»-et-eller-annet. Vær forsiktig med de tilskuddene. Om det høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det, sier han.

 

Publisert: 11.02.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler