Fredrik Lauritzen er leder for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge. Mandag snakket han om kosttilskudd på det nasjonale seminaret om doping som samfunnsproblem. ALLE FOTO: Stian Schløsser Møller

- Det kan virke som om vann og banan ikke er godt nok lenger

Kosttilskudd var ett av temaene under Antidoping Norges nasjonale seminar om doping som samfunnsproblem mandag.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet under åpningen.

Nærmere 250 personer var til stede på det nasjonale seminaret på Thon Hotel Arena i Lillestrøm mandag. Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke og daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sto for åpningen, og utover dagen sto en rekke aktuelle temaer på agendaen.

Facebook: Bilder fra seminaret
Instagram: Bilder fra seminaret

Ett av temaene som ble viet mye oppmerksomhet var kosttilskudd. Leder for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge, Fredrik Lauritzen, innledet del to av seminaret med sitt foredrag "Kosttilskudd: Naturlig del av treningen eller en inngang til dopingbruk?".

Her kom han med en tydelig appell til publikum.

Vær en motvekt

- Det kan virke som om vann og banan ikke er godt nok lenger. Jeg mener ungdom må bli mer kritiske til hva de inntar og basere valgene sine på objektiv kunnskap, nytteverdi, risiko etc. Her spiller dere en viktig rolle. En ting er deg selv, men som rådgivere har dere et ansvar overfor de dere møter. Er det verdt å ta risikoen? Vil det gi økt effekt?

- Vi får tilbakemeldinger fra foreldre og voksne om at det er et tema de vet lite om. De trekker seg litt unna og lar diskusjonene foregå på de unges premisser. Jeg vil oppfordre foreldre om å sette seg inn i temaet, bli en diskusjonspartner for de unge og være en motvekt til mange av argumentene som kommer, sa Lauritzen fra scenen.

Ulovlige stoffer

Klinisk ernæringsfysiolog Christine Helle tok over stafettpinnen og snakket blant annet om forekomst av ulovlige stoffer i kosttilskudd. Deretter entret mastergradsstudent og personlig trener Kaja Haugen scenen for å snakke om holdninger til kosttilskudd blant trenere i treningsbransjen.

Treningssenterbransjen var også representert  mandag. PT Manager Norden i SATS Elixia, Atle Arntzen, benyttet anledningen til å snakke om antidopingarbeidet i kjeden og "den vanskelige samtalen". 

I tillegg til dette fikk publikum oppleve følgende foredrag:

  • "Nye forebyggende programmer fra Antidoping Norge", ved fylkesmedarbeiderne Bo Lindblad og Ruth Velsvik i Antidoping Norge. 
  • "Fra steroidebruker til pasient i behandling", ved prosjektleder Christine Wisløff og psykiater Ingrid A. Havnes i Steroideprosjektet.
  • "Perfeksjonisme", ved KariAnne Vrabel - psykologspesialist ved Modum Bad.
  • "Sannheten om uærlighet", ved Jan-Ole Hesselberg, psykologspesialist, foredragsholder og tv-profil.
  • "Snakk om det", ved Veslemøy Bråten og Morten Heierdal, rådgivere i Antidoping Norge.
  • "Politiets forebyggende og operative arbeid mot doping", ved Anne Krohn Matheson, politibetjent i Oslo politidistrikt. 
  • "Implikasjon eller misbruk", ved Per Thorsby, avdelingsoverlege ved Hormonlaboratiet og leder for medisinsk fagkomité i Antidoping Norge.

Les også: 

Her er senteret som arrangerer egen antidopinguke
Regjeringen foreslår driftsstøtte på 7,7 millioner

Publisert: 13.11.17 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler