Parlamentsmedlem og friidrettsutøver Wesley Korir og Kip Keino, president for Kenyas Olympiske Komite.

- Doping bekymrer rene kenyanske utøvere

Antidoping Norge skal bistå Kenya i å få plass et solid antidopingprogram.

Denne uka ble en avtale mellom kenyanske myndigheter, Kinas antidopingbyrå (CHINADA), Verdens antidopingbyrå (WADA) og Antidoping Norge formalisert. CHINADA og Antidoping Norge skal bidra med sin kompetanse og erfaring, mens WADA skal føre tilsyn med utviklingen av arbeidet.

Kenyanske friidrettsutøvere ønsker etableringen av Anti-Doping Agency of Kenya (ADAK) velkommen. Under møtet i Nairobi holdt Kenyas parlamentsmedlem og friidrettsutøver Wesley Korir et engasjert innlegg på vegne av kenyanske utøvere.

- Doping bekymrer de rene utøverne. Det må iverksettes tiltak umiddelbart, sa Korir.

Norge har lang tradisjon for å være en pådriver i det internasjonale antidopingarbeidet. Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er glad for at organisasjonen nå sammen med kineserne kan være med på å utvikle antidopingarbeidet i en så viktig idrettsnasjon som Kenya.

- Dette handler om å bidra til at kinesiske og norske utøvere kan få delta i rene internasjonale idrettskonkurranser. Vi erkjenner at internasjonale samarbeid som dette kan være krevende og utfordrende, men vi opplever det likevel som givende og viktig at vi deler av vår kompetanse. For at de rene skal få det de fortjener, så ser vi ingen annen mulighet enn å bidra utenfor egne landegrenser, sier Anders Solheim.

Under arbeidsmøtet i Nairobi deltok representanter fra Kina, Norge og WADA. Kenyas minister for idrett, Hassan Wario, åpnet møtet og informerte om at Anti-Doping Agency of Kenya nå er etablert og at styret for organisasjonen er utpekt. Den tidligere OL-gullvinneren i friidrett, Kip Keino, nå president i Kenyas olympiske komite deltok også på møtene og understreket OL-komiteens støtte til prosessen. 

 

- Kenya er en betydelig idrettsnasjon, ikke minst innen friidrett, og vi Norge og Kina har derfor et felles ønske om å bidra til å utvikle antidopingarbeidet i Kenya, sier Anders Solheim. 

Publisert: 30.01.15 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).