Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge. Foto: Stian Schløsser Møller

- En seier for de rene utøverne

- IOC har sendt et sterkt signal om at de setter de rene utøverne først, sier Solheim om dagens avgjørelse.

Tirsdag besluttet IOC-styret i et møte i Lausanne å utestenge Den russiske olympiske komité (ROC) fra OL i Pyeongchang i 2018.

Pressemelding: IOC utestenger Russland fra OL i Pyeongchang

Beslutningen er i tråd med uttalelsen Antidoping Norge og 16 andre nasjonale antidopingbyråer kom med i høst. Der ble IOC bedt om å ta ansvar og utestenge ROC på bakgrunn av den avdekkede korrupsjonen i Sotsji og at de kontinuerlig svikter i arbeidet for en ren idrett.

Den er også i tråd med beslutningene til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) og IOCs egne kommisjoner, som har akseptert og anerkjent bevisene i professor Richard McLarens rapporter.

- Ved å utestenge Den russiske olympiske komité fra OL i Pyeongchang, har IOC sendt et sterkt signal til den olympiske bevegelsen om at de setter de rene utøverne først. Dette er en seier for det internasjonale antidopingarbeidet og for de rene utøverne, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Åpner for enkeltutøvere
I beslutningen fra IOC åpnes det for at enkeltutøvere fra Russland kan få konkurrere i OL i Sør-Korea under nøytralt flagg. Et panel ledet av Valerie Fourneyron fra Independent Test Agency (ITA) skal bestemme hvilke utøvere som får delta, på bakgrunn av egne kriterier.

- Det er rimelig å åpne opp for enkeltutøvere som ikke har vært en del av jukset, og som har vært underlagt et solid testopplegg, sier Solheim.

Les også: Schmid-kommisjonens rapport

Antidoping Norges leder understreker at han ønsker Russland tilbake i internasjonal idrett, men forventer at de stilles til ansvar for sine handlinger før de får delta på lik linje med andre nasjoner.

I dette ligger det en forventning om at de anerkjenner bevisene som kom frem i rapportene etter professor Richard McLarens uavhengige etterforskning, og bidrar til at alle sakene blir godt opplyst.

Styrke RUSADA
- Dersom russisk idrett ikke anerkjenner det som har kommet frem, blir det vanskelig å bygge opp igjen tilliten hos konkurrentene, sier Solheim.

I tillegg til en anerkjennelse av forholdene, mener han det er nødvendig med en betydelig styrking av det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

- Dette fortjener både ærlige russiske utøvere og deres konkurrenter, sier Anders Solheim.  

Publisert: 05.12.17 - Oppdatert: 08.12.17

Flere artikler