Foto: Unsplash

Farlige løgner om piller og muskler

«Det finnes ingen magiske piller som kan gjøre dere slanke og muskuløse.»

Kommentar

Gymlæreren min sa dette som et svar på kroppsusikkerhet som herjet i min ungdomstid. Da var det tynne modeller i magasiner og på reklameplakater som satte kroppsidealet. Målet var å få oss til å innse realiteten: Det fantes ingen markedsførte, raske løsninger for å nå drømmekroppen.

Klassen vår kunne tro på dette til en viss grad, da mangfoldet av kropper var synlige i garderobene, og vi ikke hadde hyppig tilgang på alt av den retusjerte perfeksjonen som finnes i sosiale medier og i reklamekampanjer i dag. I senere tid har jeg imidlertid forstått at gymlæreren min tok feil angående de magiske pillene.

Det har lenge sirkulert både preparater som kan ha sterk effekt på fettforbrenning og muskelmasse. «Problemet» er bare det at de også er ulovlige og/eller helseskadelige.

Produkter som promoteres på enkelte nettfora og gjennom betalte profiler på sosiale medier, markedsfører viktigheten av det «lille ekstra» i tillegg til kosthold og trening.

Gjennom sine plattformer påvirker de mange, og bagatelliserer bruk av for eksempel slankemidler med stimulerende legemidler, eller muskeloppbyggende tilskudd som egentlig er anabole steroider. For de som vurderer bruk er tanken om negative helsekonsekvenser lite viktig, når markedsføringen er så god.

Innen idretten anses bruk av prestasjonsfremmende midler for juks. Dopingbruk blant idrettsutøvere fordømmes av media og samfunnet for øvrig, og er ofte karriereødeleggende. Denne formen for juks presenteres vi også for på sosiale medier, uten at vi alltid klarer å være like kritiske til det. Det starter med kosttilskudd som inneholder ingredienser som kan gi personen et «ekstra kick» og eskalerer til kjøp av rene dopingmidler.

Dopingmidler kan ha en muskeloppbyggende og slankende effekt, akkurat slik de lover. Så hvorfor er de ulovlig?

Blant brukere hevdes det at de negative helsekonsekvensene er overvurdert. Selgere påstår at effekten av pillene kan kontrolleres med kunnskapsrik bruk, og at det eneste som står mellom den som vurderer bruk og en fin kropp, er unødvendige lover. Forakten for loven sprer seg derfor videre til ungdom, som ofte er mer villige til å ta risikoen når de får beskjed om at ulovligheten skyldes skremselspropaganda.

For en som er villig til å eksperimentere med kroppen sin, er ofte raske kroppslige resultater mer spennende og attraktivt enn kjedelig prat om risiko og bivirkninger. Særlig når venner og rollemodeller skryter av at midlene fungerer.

Men vi må prate om bivirkninger.

Det er nemlig liten forståelse for at selv om effekten av populære dopingmidler som anabole steroider eller sentralstimulerende midler varierer fra person til person, vil de aller fleste oppleve bivirkninger etter bruk, uavhengig av eget kunnskapsnivå.

En veltrent kropp betraktes som en suksessmarkør.

La oss si at man er villig til å ta sjansen på å kjøpe seg gode fysiske resultater. En veltrent kropp betraktes som en suksessmarkør. Isolasjon fra familie, dårlig økonomi, fortykket hjertemuskulatur, innskrumpede testikler, senerupturer, akner, avhengighetsproblemer, mannebryster, hjerneslag og strekkmerker er bivirkninger som ignoreres når følelsen av å bruke er så enormt god.

Det er vanlig at de som tar i bruk preparater som anabole steroider i utgangspunktet bare ønsker å bruke preparatene i en kort periode til de har oppnådd ønsket effekt. Men håpet om at bruken skal være kortvarig går ikke alltid så bra, når de positive effekten av ikke varer over tid. Bruken krever blant annet at det tas ofte og sammenhengende i kurer, eller i perioder med veksling mellom høye og lave doser. Variasjon i brukerdoser, perioder med bruk, og kombinasjonen av preparater, skaper en enorm usikkerhet rundt utfallet av bruk.

Det kommer garantert perioder der restitusjonen blir dårligere, treningen blir tyngre, dagene blir lengre og sexlysten stagnerer. Selv om pillene og sprøytene var en rask vei til drømmekroppen, er kontinuerlig og avhengig bruk den eneste forsikringen på at magien vil vare. Selv om alt virker bra utad og man ble spart for overfladiske bivirkninger, er det ikke uvanlig at skadene av bruk er store på innsiden og at den psykiske knekken blir stor.

Det er ofte når man går seg bort i dypet av disse mirakelkurene at man merker at preparatene ikke var så magiske som man først trodde. Dersom du befinner deg i dette dypet, eller du ønsker å prate med noen om ditt bruk, er Dopingkontakten stedet å begynne. Dette er en anonym samtale- og informasjonstjeneste som er tilgjengelig både på chat, telefon (800 50 200) og e-post (dopingkontakten@antidoping.no).

Les også: Når utseendet blir motivasjonen for å trene

Les også: Prestasjonspress på arbeidsplassen kan føre til dopingbruk

Publisert: 18.09.18 - Oppdatert: 21.09.18

Flere artikler