- Første dopingtester i internasjonal skateboard-konkurranse

Antidoping Norge inngår ny X Games-avtale.

Med den norske skateboardproffen Karsten Kleppan til stede, signerte Anders Solheim (Antidoping Norge) og Henning Andersen (SAHR) i dag en avtale for X Games Norway 2018.

Antidoping Norge (ADNO) signerte i dag en avtale med SAHR om X Games Norway 2018. Avtalen sikrer et helhetlig antidopingprogram – som inkluderer både informasjonsarbeid og dopingkontroller.

- Vi er svært fornøyd med at vi har fått på plass denne avtalen, og som organisasjon er vi stolt over at vi kan bidra til at gode antidopingprogram når ut til nye aktører og utøvere. Den første avtalen med X Games var et gjennombrudd – og når nå også skateboarderne inkluderes er det et nytt gjennombrudd, sier Anders Solheim i ADNO.

I tillegg til at X Games er et privat arrangement (eies av amerikanske ESPN), er også skateboarding organisert på en annen måte enn tradisjonelle idretter. Topputøverne representerer i all hovedsak private lag, og er altså ikke organisert gjennom klubber og landslag.

- Dette blir første gang dopingkontroller gjennomføres i en internasjonal skateboardkonkurranse, sier Henning Andersen i SAHR.

Skateboard er tatt inn i OL-programmet fra 2020.

- Når skateboarding nå skal inn i OL, vil det bli dopingkontroller også i denne sporten, men det er ikke gjennomført noe antidopingprogram på konkurranser med disse internasjonale stjernene før. Sammen med Antidoping Norge har vi utarbeidet et program som skal gi utøverne en positiv opplevelse og forståelse av antidopingarbeidet. Vi har i denne avtalen lagt like stor vekt på informasjon og opplæring som selve testene, understreker Andersen.

Stortinget har bevilget 18 millioner kroner til X Games Norway 2018. Støtten forutsetter imidlertid at det er på plass et antidopingprogram i overenstemmelse med World-Anti Doping Code (WADC). 

Publisert: 23.11.17 - Oppdatert: 24.11.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).