Morten Heierdal var ordstyrer da treningsprofilene Susanne Soydan, Sigvar Garfors og Lasse Tufte diskuterte trening, kroppspress og doping på ADNOs nasjonale seminar onsdag. Foto: Lars Vestad

- Frustrerende hvor mye fokus det er på dette

Treningsprofiler og påvirkere i diskusjon om trening, kroppspress og prestasjon under årets nasjonale seminar. 

Onsdag ble ADNOs nasjonale seminar om doping som samfunnsproblem arrangert på Thon Hotel Arena i Lillestrøm. 

Temaet for seminaret var "Hvordan kan vi skape en sunnere treningskultur?", og gjennom presentasjoner, samtaler og diskusjoner fikk publikum en rekke perspektiver på dette. 

Ett av punktene på agendaen var en diskusjon om trening, kropp og prestasjon mellom tre profilerte påvirkere og treningsprofiler. 

Sosiale medier og ansvar
Susanne Soydan, Sigvar Garfors og Lasse Tufte følges av om lag 45 000 brukere på Instagram, og møter også unge og treningsinteresserte gjennom sitt arbeid som instrukturer og pt-er. 

I onsdagens debatt var de innom temaer som treningskultur, sosiale medier, ansvar som påvirkere, treningsmotivasjon, kroppsfokus og kosttilskudd. 


Susanne Soydan under samtalen om trening kropp og prestasjon. T.h: Sigvar Garfors og Lasse Tufte. Foto: Lars Vestad

Garfors, som har som mål å vise i sosiale medier hva som er mulig å oppnå ved å trene rent, merker en tydelig trend gjennom sitt arbeid og engasjement i treningsbransjen. 

- Jeg får utrolig mange spørsmål om kosttilskudd. Dersom folk hadde brukt en brøkdel av energien på å fokusere på treningen og å sove litt mer, så kommer fremgangen. Det er frustrerende hvor mye fokus som er på dette, i forhold til hvor mye man faktisk får ut av det, uttalte han. 

Oppfordrer: Vær kritisk
I salen satt en rekke representanter for treningssentre og yrkesgrupper som berøres av dopingproblematikken. Fra salen kom det også spørsmål om hvordan de som jobber på senter i enda større grad kan ha positiv innvirkning på kundene sine. 

- Som PT mener jeg det er viktig å snakke med folk og være et medmenneske. Ikke vær redd for å stille spørsmål og vær interessert i kundene, kommenterte Garfors. 

Soydan og Tufte mener det er viktig at brukere av sosiale medier er kritisk og har et filter mellom seg selv og det de blir eksponert for. 

- Det er viktig å være klar over at de bildene og de inntrykkene man får i feeden sin - de er ikke et speilbilde av virkeligheten, uttalte Soydan.

- Sluttbrukeren må bli mer kritisk til det som kommer. Det er lettere å gjøre noe med det, enn å kontrollere de som er avsendere av budskapene, kommenterte Tufte.

Styrelederen åpnet
Onsdagens seminar ble åpnet av styreleder Thorhild Widvey og statssekretær Frida Blomgren. Utover dagen fikk publikum ulike perspektiver på kroppsfokuset og kroppskulturen vi lever i.


Mari Ourom, senterleder for ROS i Oslo, snakket om megareksi og ortoreksi. Foto: Lars Vestad

Kristina Holmqvist Gattario fra Universitetet i Gøteborg snakket i sitt foredrag om kroppsmisnøye og utseendekultur, mens ROS-senterleder Mari Ourom tok opp temaer som megareksi og ortoreksi.

I sitt foredrag "Sykt Sunn" reflekterte Sofrid Bratland-Sanda rundt temaer som påvirkere i sosiale medier, motivasjon for trening og kroppspress.

I løpet av dagen fikk tilhørerne også eksempler på vellykket lokal og regional forebygging av dopingbruk blant unge, i tillegg til perspektiver på ung treningskultur og treningsfokus i sosiale medier.

Omkring 230 personer var til stede på seminaret, som ble arrangert for femte året på rad. 


Statssekretær Frida Blomgren under åpningen av onsdagens nasjonale seminar. Foto: Lars Vestad

Publisert: 14.11.18 - Oppdatert: 30.11.18

Flere artikler