Hyller vitnene som felte Armstrong

USADA-sjefen mener vernet av de rene utøverne er sterkere enn noen gang. 

Sjefen for USADA (United States Anti-Doping Agency), Travis Tygart, er for mange kjent som personen som avslørte Lance Armstrong og dopingprogrammet til sykkellaget US Postal. I et intervju med WADAs Ben Nichols ser han tilbake på de dramatiske avsløringene.

- Det var ikke vi, men deres avgjørelse om å jukse ved hjelp av prestasjonsfremmende midler som felte dem. Vi bare sørget for at reglene ble fulgt. Med hjelp fra noen modige vitner som sto frem, avdekket vi et dyptgripende og systemisk dopingproblem i sykkelsporten som strakk seg tilbake til midten av 1990-tallet, sier han.

Sterkere vern enn noensinne

I tillegg til at de involverte utøverne fikk sin straff, mener Tygart det var vel så viktig å få de aktuelle legene, trenerne og lederne fjernet fra sporten. Lance Armstrong innrømmet i 2013 å ha dopet seg til alle Tour de France-triumfene sine, og i dette intervjuet mener USADA-sjefen at de rene utøverne har et sterkere vern enn noensinne.

Dopingvarsel: Hjelp oss med å beskytte en ren idrett

- Mye har endret seg de siste årene. De rene utøverne har i dag håp om at WADA og NADO-ene i de fleste uviklede land skal beskytte deres rettigheter og muligheter til å konkurrere og vinne uten å måtte bruke prestasjonsfremmende stoffer, sier han - og fortsetter:

- Vi har sett hvordan koden har blitt styrket, med en ny versjon som trer i kraft i dag, i tillegg til en ny laboratoriestandard og nye testmekanismer. Disse støttefunksjonene gir utøverne bedre sjanser enn de noen gang har hatt til å konkurrere og vinne rent.

Uavhengighet er nøkkelen

For å utvikle antidopingarbeidet videre, mener Tygart det er viktig å skille overvåkningen og promoteringen av den profesjonelle idretten. USADA-sjefen viser til NFLs (National Football League) milliardinntekter, og understreker at det er sterke motsetninger mellom det å få publikum på stadion, jobbe for større sponsorkontrakter og mer penger, og det å disiplinere spillere som bryter regelverket.

- Vi vil oppfordre NFL til å outsource dopingprogrammet og gjøre det uavhengig, slik at de selv kan jobbe med det de er best til: å promotere seg selv og gi oss store idrettsopplevelser. La en uavhengig organisasjon som overvåker sporten og verner om utøvere, helse, sikkerhet og integritet gjøre jobben, sier han.

Viser til UFC

Tygart trekker frem UFC (Ultimate Fighting Championship) som en organisasjon som har tatt grep for å verne om de rene utøverne. UFC har hyret USADA til å administrere sitt globale antidopingprogram.

- De er et flott eksempel på en idrett som har anerkjent at de må gi utøverne muligheten til å konkurrere uten prestasjonsfremmende midler. De tok et modig valg ved å sette bort antidopingarbeidet til oss, og love å ikke involvere seg, sier han.

Publisert: 08.11.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler