Ingen har testet positivt for ulovlige substanser så langt i EM. Foto: iStock/Getty Images

Ingen positive prøver

Det er innhentet 354 prøver i forbindelse med EM-kampene.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) lanserte et omfattende og ambisiøst testprogram før EM i 2016, og siden testingen startet 1. januar i år, hadde det torsdag 30. juni blitt innhentet 1818 prøver. Samtlige har vært negative, opplyser UEFA i en pressemelding

354 av disse prøvene har blitt innhentet i forbindelse med EM-kampene. De øvrige har blitt innhentet mellom kampene og før turneringen startet. Alle de 24 deltakerlagene har fått besøk av kontrollører fra UEFA og nasjonale antidopingbyråer. Blod- og urinprøvene har blitt analysert ved det WADA-akkrediterte laboratoriet i Chatenay-Malabry i nærheten av Paris. 

UEFA har også etablert et nytt blodprofil-program som tillater dem å opprette biologiske pass for spillerne. Dermed kan de overvåke spillerne over tid, og indirekte avsløre om de har dopet seg. 

Lagring og re-testing har også blitt inkludert i UEFAs antidopingprogram. Dette innebærer at prøver fra EM og de store klubbturneringene blir lagret i minimum fire år, og kan testes på nytt dersom de mottar nye opplysninger eller utvikler nye og bedre teknikker for analyse.

Publisert: 04.07.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).