Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor:

Kulturministeren stiller som visepresidentkandidat i WADA

- Vil representere noe nytt og friskt.

Antidoping Norge er i dag orientert om at Linda Hofstad Helleland (39) stiller som kandidat til å bli visepresident i Verdens antidopingbyrå (WADA).

- Vi er veldig glad for at Kulturministeren har bestemt seg for å stille som kandidat. WADA og verdens antidopingarbeid står foran en utrolig viktig tid, og vi er sikre på at Hofstad Helleland med sitt engasjement kan bidra til å utvikle antidopingarbeidet og sørge for at de rene utøverne får bedre beskyttelse, sier styreleder i Antidoping Norge, Valgerd Svarstad Haugland.

IOC og myndighetene
Visepresidenten i WADA, Makhenkesi Arnold Stofile, døde i forrige måned. Det er bakgrunnen for at denne posisjonen nå står ledig. I WADA, som er finansiert 50-50 av IOC og myndighetene, veksler de to i ledelsen på å representere IOC og myndighetene.

Les også: Står sammen om internasjonalt antidopingarbeid

For tiden har IOC presidentvervet, ved Sir Craig Reedie, og visepresidenten skal dermed rekrutteres fra myndighetssiden.

-  Vi tror Linda Hofstad Helleland vil representere noe nytt og friskt. Vi er mange som nå er opptatt av at internasjonal idrett, og også WADA, bør utvikle seg til å bli drevet på en mer moderne måte, og det innebærer også en god kjønnsbalanse, sier Svarstad Haugland.

Hofstad Helleland har siden hun overtok som kulturminister i desember 2015 markert seg i antidopingdebatten i Norge.

Lang vei fram
Fristen for å melde inn sitt kandidatur er i morgen. Allerede onsdag i neste uke skal Europa være enige om én kandidat. I neste omgang handler det om å bli den foretrukne kandidaten framfor de som blir foreslått fra de øvrige verdensdelene.

- Det er flott at kulturministeren stiller seg disponibel, og dette er nok en tydelig bekreftelse på at Norge ønsker å være en pådriver og drivkraft i det internasjonale antidopingarbeidet, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Det er kjent at også den tidligere danske justisministeren Brian Mikkelsen og franske Valérie Fourneyron er fremmet som kandidater i Europa.

Hofstad Hellelands forgjenger som kulturminister i Norge, Thorhild Widvey, sitter for tiden i WADAs styre på vegne av europeiske myndigheter.

Publisert: 29.09.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).