Torsdag kveld sto antidoping på agendaen i Svolvær. Her er Antidoping Norges rådgivere Morten Heierdal og Celine Gjønnes sammen med de tidligere langrennsstjernene Devon Kershaw og Kristin Størmer Steira. Til høyre står folkehelsekoordinator i Vågan kommune, Silje Grande Henriksen.

Møtte ungdom og foreldre i Svolvær

Antidoping Norge, politiet og to tidligere langrennsstjerner var torsdag på besøk i Nord-Norge. 

Antidoping Norge har et pågående prosjektsamarbeid med Vågan kommune, og i den anledning var vi denne uka på plass i Svolvær for å øke kompetansen på antidoping blant kommunalt ansatte, og møte ungdom og foreldre som kan berøres av dopingproblematikken. 

Torsdagen startet med et seminar for om lag 40 ansatte i kommunen. Antidoping Norges rådgivere, Morten Heierdal og Celine Gjønnes, holdt foredrag og ledet et påfølgende gruppearbeid. 

- Hensikten med dette var å stimulere til tanker og refleksjon rundt temaet, og å ansvarliggjøre personer i ulike roller i kommunen. Hva kan de gjøre for å forebygge doping i sitt virke, og hvordan skal de for eksempel opptre dersom en bekymret mor tar kontakt med dem? sier Heierdal. 

Kveldsseminar

På kvelden ble det holdt seminar rettet mot ungdom og foreldre. Her innledet Heierdal og Gjønnes med et foredrag som tok for seg doping, årsaker til dopingbruk, kroppspress og sosiale medier.

Dopingkontakten: Ta kontakt med oss på chat, e-post eller telefon

Ketil Steira i politiet fulgte opp med en sesjon om deres innsats og rolle i antidopingarbeidet, før de tidligere langrennsprofilene Kristin Størmer Steira og Devon Kershaw snakket om hvordan de hadde blitt gode på ski uten å bruke forbudte stoffer. 

 - Responsen fra publikum var veldig bra, og de har gitt tydelig uttrykk for at torsdagens opplegg var både interessant og lærerikt. 14 av 75 personer i salen svarte ja på om de kjente noen som brukte doping, og det viser bare hvor viktig det er at vi snakker om dette, sier Heierdal.


Publikum i Svolvær tok en liten beinstrekk mellom foredragene. 

Toårig samarbeidsavtale

Vågan kommune og Antidoping Norge har inngått et prosjektarbeid for 2018 og 2019. Målet med samarbeidet er å arbeide for et rent treningsmiljø og god psykisk helse i lokalmiljøet, med hensikt å forebygge dopingbruk. 

Fredag fortsatte arbeidet med styringsgruppemøte for de involverte i prosjektet. 

- Honnør til Vågan for innsatsen de gjør med å løfte det forebyggende antidopingarbeidet i kommunen. Det å øke kompetansen hos nøkkelpersoner i nærmiljøet er et viktig steg på veien mot å bygge et sunt og dopingfritt treningsmiljø, sier avdelingsleder for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge, Fredrik Lauritzen. 

Les mer: Lokal mobilisering mot doping

Publisert: 04.05.18 - Oppdatert: 06.06.18

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).