UEFA har signert samarbeidsavtaler med 23 nasjonale antidopingbyråer og har bedrevet storstilt testing før EM i Frankrike. Foto: iStock/Getty Images

Omfattende testing før og under EM

UEFA med ambisiøst antidoping-program.

I forbindelse med årets EM-sluttspill, lover arrangøren omfattende testing både i og utenfor konkurranse, og ikke minst målrettet testing basert på kunnskap og etterretning. For å sikre et så solid testprogram som mulig, har UEFA siden januar 2016 jobbet tett med de nasjonale antidopingbyråene til deltakerlandene.

Til nå har de signert samarbeidsavtaler med 23 byråer, opplyser UEFA på sine sider.

Ved hjelp av disse avtalene, i tillegg til informasjon, etterretning og opplysninger om hvor EM-aktuelle spillere befinner seg, har UEFA bedrevet storstilt testing siden januar.

Her er noen av nøkkeltallene:

* 1278 blod- og urinprøver har blitt samlet inn over to perioder - først under uken med internasjonale vennskapskamper i mars, deretter i oppkjøringsperioden til EM i slutten av mai og begynnelsen av juni. 

* 874 prøver har blitt innhentet fra spillere som har deltatt i Europa League og Champions League. 502 utenfor konkurranse - 372 i konkurranse. I tillegg har en rekke prøver fra EM-aktuelle spillere blitt innhentet i nasjonale konkurranser av deltakerlandenes egne antidopingbyråer.

* Fra 2. juni har UEFA en testpool med 552 EM-klare spillere - 23 fra hvert land.

* Minst to spillere fra hvert lag må avlegge prøve (blod, urin) etter samtlige EM-kamper. Spillerne kan også bli testet mellom kampene.

Blodprofiler og re-testing

I tillegg til dette har UEFA lansert et nytt blodprofil-program, som tillater dem å opprette biologiske pass for spillerne. Slik kan de overvåke spillerne over tid, og indirekte avsløre om de har dopet seg.

Les også: - Bedre OL-testing enn noensinne

UEFA offentliggjorde også i mars at de har inkludert lagring av prøver og re-testing i sitt antidopingprogram. Prøver fra EM og de store klubbturneringene blir lagret i minimum fire år, og kan testes på nytt dersom de mottar nye opplysninger eller utvikler nye og bedre teknikker for analyse.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er medlem av UEFAs antidopingpanel. 

Publisert: 10.06.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler