Fylkeskoordinator Bo Lindblad fra Antidoping Norge og rektor Kirsti Horne ved Tiller videregående skole.

«Ren Skole» på rekordtid

Tiller videregående skole vil gi elevene godt selvbilde og trygg identitet gjennom fokus på holdninger og antidoping. 

Tiller videregående skole har ikke idrettsfag som tradisjonelt sees sammen med «Ren Skole» og antidopingarbeid, men tilbyr derimot toppidrett med e-sport som fag.

Skolen ønsker å ta et tydelig standpunkt mot doping, har et tydelig fokus på fysisk og mental helse i sitt arbeid og er opptatt av lik og rettferdig konkurranse. 

Les mer: Dette er «Ren Skole»

- E-sport er et område som blir møtt med mange fordommer og har rykte på seg for å være usunt og negativt, blant annet at det foregår mye juks gjennom bruk av prestasjonsfremmende midler og bruk av ulike programvare som gir fordeler, sier avdelingsleder medier og kommunikasjon og e-sport, Wiggo Sunde, ved Tiller videregående skole - og fortsetter: 

- Vi ønsker med dette å kunne si at vi jobber på like premisser som resten av idretten, vi tar begreper som «fair play» alvorlig og vi jobber bevisst med ungdommens fysiske og mentale helse. Våre elever er rene og hardtarbeidende innen sin idrett, sier han. 

To dager med antidoping

Forrige uke fikk skolen et synlig bevis for sitt engasjement, da fylkeskoordinator Bo Lindblad overrakte «Ren Skole»-plaketten til rektor Kirsti Horne. 

Les også: Gausdal ble Norges første sertifiserte «Ren Skole»

Torsdag fikk kroppsøvingslærerne ved skolen opplæring i hvordan de kan implementere antidoping i sitt fag, og det ble også holdt et foredrag for alle skolens ansatte om doping som samfunnsproblem. På kvelden var det foreldremøte, med antidoping som ett av flere temaer. Dagen etter var det antidopingforedrag for alle skolens elever i to bolker. 

- Vi håper elevene vil kunne ta reflekterte valg og utvikle et godt selvbilde og en trygg identitet. Forhåpentligvis vil prosjektet være med på å senke kroppspresset ungdommene møter og bidra til et trygt og godt selvbilde. Dessuten håper vi prosjektet skal være med på å gi e-sport et bedre rykte og at det skal hjelpe til med å få frem rene utøvere, sier Sunde. 

Stor aktivitet

Tiller videregående skole har tatt en rekke grep for å spre gode holdninger og kunnskap om antidoping blant ansatte og elever.

Blant annet: 

  • Gjennomført undervisningsopplegg for alle lærere
  • Gjennomført undervisningsopplegg for alle elever
  • Gjennomført informasjonskveld for foreldre
  • Hatt Antidopingopplegg med tillitselever og i klassens time
  • Brukt undervisningsopplegg fra Ren Elev i kroppsøving

- Prosjektet har full støtte i ledelsen på skolen, og «Ren Skole» er et prosjekt hvor alle ansatte har et ansvar, sier Sunde. 

Foregangsskole

Avdelingsleder for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge, Fredrik Lauritzen, er imponert over det skolen har fått til på kort tid. 

- Det er flott at stadig flere skoler ser verdien av å satse på et sunt treningsmiljø blant elevene ved å implementere et helsefremmende, forebyggende antidopingprogram. Tiller har på rekordtid oppfylt alle kriteriene som skal til for å kunne kalle seg en «Ren Skole» og har stått frem som et eksempel til etterfølgelse, sier Lauritzen. 

Fylkeskoordinator Bo Lindblad har samme opplevelse av skolen. 

- Tiller var raskt ute med sin søknad og brukte kort tid på denne prosessen. De har vært effektive og målrettet, sier han. 

Publisert: 24.10.18

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).