Spesialrådgiver Rune Andersen i Antidoping Norge karakteriserer suspensjonen av dopinglaboratoriet i Rio som alvorlig.

Skal ha rapportert falske positive prøver

Dopinglaboratoriet i Rio mistet WADA-akkrediteringen en drøy måned før OL. 

Fredag 24. juni offentliggjorde Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) at dopinglaboratoriet i Rio har mistet akkrediteringen sin med virkning fra 22. juni. Årsaken er avvik fra WADAs internasjonale standard for laboratorier (ISL)

Les også: - Bedre OL-testing enn noensinne

Det finnes i overkant av 30 WADA-akkrediterte laboratorier i verden, og de er forpliktet til å operere i tråd med denne standarden. 

- Disse laboratoriene får blant annet oversendt såkalte blindprøver fra WADA som de er pliktet til å analysere. Analyserer de feil, kan de få akkrediteringen inndratt. Her har det vært snakk om at laboratoriet har rapportert falske positive prøver; altså at prøver som er ikke inneholder forbudte stoffer har blitt rapportert som positive. Det er  alvorlig, og fører automatisk til at  akkrediteringen blir suspendert, sier spesialrådgiver Rune Andersen i Antidoping Norge. 

50 millioner dollar

Nå som laboratoriet er suspendert vil WADA  følge opp saken, og vurdere hva som må gjøres for at Rio-laboratoriet skal få akkrediteringen tilbake. Når et laboratorium blir suspendert på bakgrunn av en falsk positiv prøve, tar det normalt  seks måneder før de er tilbake i normal drift igjen.

- Her er det snakk om et helt nytt laboratoriebygg til omtrent 50 millioner dollar, som er etablert helt spesifikt til Rio-OL. Jeg tror IOC (Den internasjonale olympiske komité) og WADA jobber hardt og energisk for å se om de kan korrigere feilene som er gjort. Hvorvidt det finnes noen mulighet for at de får tilbake akkrediteringen før OL, antar jeg avhenger av hvor alvorlig og systemisk denne feilen er, sier Andersen.

Laboratoriet er ikke bare viktig med tanke på OL, men også tiden som kommer etter de olympiske lekene. Mye penger er investert i det toppmoderne laboratoriet, og det er ment å skulle representere en ny æra for antidopingarbeidet i Brasil. Dersom ikke laboratoriet får tilbake akkrediteringen før OL begynner, vil konsekvensene bli store på mange områder. 

Økonomisk belastning

- Det betyr at prøvesvarene blir forsinket, ettersom de må sendes til et WADA-akkreditert laboratorium utenfor Brasil, for eksempel i Europa eller Nord-Amerika. Det vil ta 10-12 timer å frakte prøvene til et annet laboratorium, og det vil både medføre et logistikkproblem og en stor økonomisk belastning, sier han.

Les også: IOC bruker norsk antidopingkompetanse mot Rio-OL

Antidoping Norge har siden 2014 vært med i en arbeidsgruppe som har bistått IOC med å organisere antidopingarbeidet under sommerlekene i Rio. Spesialrådgiver Rune Andersen, som fikk hovedansvaret for dette, forteller at denne arbeidsgruppen har jobbet i begrenset omfang opp imot selve laboratoriet.

- Vi har fått rapporter på utviklingen, hvor ansvaret for  akkrediteringen av laboratoriet  har ligget hos WADAs vitenskapsavdeling, sier han.

Beroliger utøverne

WADAs  administrerende direktør fra 1. juli, Olivier Niggli, understreker i en pressemelding at de kommer til å jobbe tett med laboratoriet i Rio for å løse problemet som har oppstått. Han benytter samtidig anledningen til å berolige utøverne.

- Utøverne kan føle seg trygge på at suspensjonen bare blir hevet dersom laboratoriet fungerer optimalt igjen, og at vi vil få på plass den beste løsningen for å sikre at testanalysene i Rio-OL og Paralympics er robuste. Publisert: 27.06.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler