Skal hjelpe voksne til å snakke med unge om kropp

Forandringsfabrikken lanserer nettsiden "Klokhet om kropp". 

Forandringsfabrikken er en stiftelse som inviterer barn og unge som er i systemene med som «proffer», fordi de har viktig kunnskap om hvordan hjelp og hjelpesystemer fungerer i Norge.

Kunnskap og erfaringer fra barn og unge formidles alltid av de unge selv, gjennom foredrag, rådgivning og kurs. Hensikten med virksomheten er å bruke barn og unges erfaringer til å styrke hjelpesystemene i samfunnet. 

I prosjektet "Klokhet om kropp" har Forandringsfabrikken snakket med 80 gutter og jenter i alderen 16-25 år om hvorfor de har gjort endringer på kroppen sin. I prosjektet, hvor Antidoping Norge har vært inne og bidratt, gir deltakerne råd om hvordan voksne kan bistå med å finne andre løsninger på problemene, og hvordan de kan snakke med de unge om kropp og følelser.

Dopingkontakten: Spør oss om doping!

- Det å gjøre endringer på kroppen kan ofte være et smerteuttrykk, og i dette prosjektet har vi prøvd å finne ut mer om hva som ligger bak. Vi har spurt hva de voksne kan bidra med for å hjelpe de unge med å finne andre løsninger, og resultatet av arbeidet har vi presentert på en side vi håper vil fungere som en enkel og tilgjengelig ressurs for de det angår, sier Anette Børresen i Forandringsfabrikken. 

Foreldrenes innvirkning

Etter å ha snakket med 80 ungdommer på en rekke samlinger rundt om i Norge, er det én tendens Børresen trekker frem som ekstra bekymringsverdig.

- Veldig mange av tilbakemeldingene vi har fått, tyder på at de unge blir påvirket av det som skjer i hjemmet; at de for eksempel har en mamma som har operert seg eller en pappa som snakker om at han har lagt på seg. Dersom kroppsfokuset er sterkt hos foreldrene, har det en tendens til å smitte over på barna, sier hun. 

Alle de som har deltatt i "Klokhet om kropp"-prosjektet har erfaring med å endre på utseendet ved hjelp av kunstige midler, eller har hatt konkrete tanker om å gjøre det. På nettsiden www.klokhetomkropp.no kan man lese deres historier og råd.

- Barn og unges stemmer er viktige

To av de som har delt av sine erfaringer, Iselin og Johan, gleder seg over det nye tilbudet og synes det er svært positivt at denne informasjonen nå blir tilgjengelig på en egen side.

- Vi ønsker at andre som tenker på å endre utseendet skal få hjelp til å snakke om hvordan de har det, så de vet at det er mulig å velge andre løsninger for å få det bedre. Nettsiden er viktig fordi barn og unges stemmer er viktige, vi tenker kanskje litt mer utenfor "boksen" enn voksne gjør, sier Iselin.

- Vi har vært der, og vi kan fortelle deg hva vi hadde ønsket fra deg! Når du hører på oss med erfaring handler det om å høre flere alternativer enn de vanlige, legger Johan til.

Positiv til prosjektet

Avdelingsleder Fredrik Lauritzen i Antidoping Norge er positiv til initiativet fra Forandringsfabrikken, og mener arbeidet berører viktige problemstillinger blant de unge. 

- Det er kjent at misnøye med eget utseende kan være en årsak til at noen velger å ta i bruk doping. Vi ser at mange unge har for høye forventninger til raske resultater på trening, og at noen tyr til snarveier når de ikke oppnår det ventede resultatet. Å få ungdom til å være fornøyd med kroppen de har og få et realistisk forhold til trening er viktig for oss, sier Lauritzen. 

I arbeidet med "Klokhet om kropp" har det vært nedsatt en ressursgruppe bestående av Morten Heierdal i Antidoping Norge, forfatter, redaktør og journalist Annette Münch, førsteamanuensis Bjørn Barland ved Politihøgskolen og Anne Kjersti Myhrene, som både er nestleder i Landsgruppen av helsesøstre og forsker/lektor ved Høgskolen i Hedmark.

Les også: 

Ringsaker mobiliserer mot doping

Over 4000 nye brukere i 2017 

Planer om å komme i form til våren?

 

 

 

Publisert: 04.04.17 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler