Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, innfelt. Foto: Skjermdump WADA/Stian Schløsser Møller

Solheim: - Et svært alvorlig angrep

Russiske hackere har stjålet og publisert medisinsk informasjon fra ADAMS. 

WADA bekreftet tirsdag kveld at russiske hackere har fått tilgang til medisinske opplysninger registrert i ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System), gjennom en konto som var opprettet for IOC (Den olympiske komité) i forbindelse med Rio-OL.

- WADA fordømmer de pågående cyberangrepene, som har til hensikt å undergrave WADA og det globale antidopingsystemet, sier direktør Olivier Niggli.

Fire amerikanske utøvere har fått personlige, medisinske opplysninger stjålet og publisert. ADAMS brukes av utøvere for å legge inn utøverinformasjon, og inneholder informasjon som WADA og nasjonale antidopingbyråer bruker for å planlegge og gjennomføre dopingkontroller.

- Dette hackerangrepet er selvsagt svært alvorlig, og jeg vet at dette naturlig nok er noe WADA nå setter inn store ressurser på, både for å finne ut hva som har skjedd og sørge for at noe slikt ikke skjer igjen, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

- Ikke gjort noe galt

En hel antidopingverden fordømmer nå angrepene som kobles til Russland. På vegne av de amerikanske utøverne som nå er navngitt, kommenterte Travis Tygart, lederen av USAs antidopingbyrå saken på denne måten i en pressemelding i går kveld.

- Det er uhørt at hackere på ulovlig vis kan skaffe seg tilgang på konfidensiell medisinsk informasjon i et forsøk på å sverte utøvere, og få det til å se ut som om de har gjort noe galt. Det har ikke utøverne gjort. Tvert imot: I hvert av disse tilfellene har utøverne gjort alt korrekt hva gjelder de globale reglene for å få tillatelse til å bruke et spesifikt medikament.

Fokus på IT-sikkerhet

Ifølge WADA er det på nåværende tidspunkt ingen grunn til å tro at hackerne har fått tak i ytterligere opplysninger fra ADAMS. WADA har nå utvidet etterforskningen av hackerangrepet sammen med relevante myndigheter, og gjennomfører både interne og eksterne sikkerhetstester på ADAMS-systemet. De har blant annet skjerpet kravene til passord, og ser på alternative måter å styrke sikkerheten på.

- Antidoping Norge tar IT-sikkerhet på høyeste alvor, og denne saken er en påminnelse om viktigheten av dette. Det er foreløpig lekket opplysninger om fire amerikanske utøvere. Det hersker usikkerhet om hvorvidt hackerne sitter på medisinske opplysninger om andre utøvere som deltok under OL i Rio, sier Solheim - og legger til:

- Vi er orientert fra WADA om at dersom de får informasjon som tilsier at dette angrepet også har rammet norske utøvere, så vil vi få informasjon om dette umiddelbart.

Publisert: 14.09.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).