Anders Solheim under sin appell til publikum. Foto: Stian Schløsser Møller

Solheim: - Utøverne kan ikke vente, karrierene deres er for korte

19 talere, to paneldebatter og 250 tilskuere: Mandagens antidopingkonferanse på Grand Hotel ble en innholdsrik affære.

Jan Åge Fjørtoft bekledde rollen som moderator under mandagens konferanse, og ledet publikum gjennom 19 talere og to paneldebatter på drøye fem timer.

Statsminister Erna Solberg sto for den offisielle åpningen, og overvar også en avtaleinngåelse mellom Antidoping Norge og U.S. Anti-Doping Agency før hun dro videre.

Dagen i bilder: Se stort bildegalleri fra konferansen

De som ble værende på Grand Hotel ble vitne til en lang rekke innlegg fra profiler som WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland, USADA-sjef Travis Tygart og professor Richard McLaren.

Debatt om uavhengighet

Tygart brukte sin velkjente "reven og hønsehuset"-metafor for å beskrive situasjonen i dagens idrett, og var krystallklar på at den store utfordringen i det internasjonale antidopingarbeidet er uavhengigheten fra idretten.

- Man kan ikke både promotere idretten og overvåke den, understreket han fra scenen - og senere også i paneldebatten som rundet av del én av konferansen.

I den samme paneldebatten deltok Helleland, professor Ulrich Haas, IOC-æresmedlem Gerhard Heiberg, avdelingsleder og advokat Britha Røkenes, det tyske parlamentsmedlemmet Dagmar Freitag og AIU-leder David Howman. Howman ble også hedret med "Ethics in Sport Award", og mottok prisen fra World Forum for Ethics in Business-grunnlegger Sri Sri Ravi Shankar.

McLaren innledet

Professor Richard McLaren, mannen bak de to rapportene om det statsstøttede dopingjukset i Russland, innledet del to av konferansen, som hadde "Right to Fairness for Athletes" som tema. Nettopp utøverperspektivet ble løftet frem av verdensmester i roing og medlem av Den internasjonale paralympiske komités utøverkommisjon, Birgit Skarstein, i dagens andre debatt. 

Skarstein stilte sammen med McLaren, FairSport-direktør Claudia Bokel, tidligere idrettsminister i New Zealand, Clayton Cosgrove, og leder i NIFs etiske komité, Sven Mollekleiv, og understreket at utøverne selv må kreve av sine ledere at de står opp for en ren idrett og like konkurransevilkår. 

President Rajita Kulkarni i World Forum for Ethics in Business og daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge rundet av dagen. Fra talerstolen uttalte Solheim at man bør forvente mye av utøverne, men enda mer av idrettslederne. 

- Utøverne kan ikke vente, karrierene deres er for korte. Vi må gå over situasjonen i Russland, se hva vi kan lære og hvordan vi kan forsikre oss om at det som skjedde der ikke skjer igjen. Vi trenger et sterkt og uavhengig WADA, og et WADA som inkluderer utøverne, sa Solheim fra scenen. 

Les også: ADNO og USADA signerte samarbeidsavtale

Les også: Statsministeren: - Doping er en av de store truslene mot idrettens verdier

Publisert: 25.06.18

Flere artikler