Statsministeren under åpningen av konferansen. Foto: Stian Schløsser Møller

Statsministeren: - Doping er en av de store truslene mot idrettens verdier

Statsminister Erna Solberg åpnet i dag den internasjonale antidopingkonferansen på Grand Hotel i Oslo. 

Mandag 25. juni arrangerer Antidoping Norge (ADNO), World Forum for Ethics in Business og FairSport antidopingkonferanse i Oslo. Konferansen startet klokken 13.15 med innlegg fra fungerende styreleder Vebjørn Rodal og president i Norges idrettsforbund, Tom Tvedt.

Stream: Følg konferansen via vår Facebook-side. 

Deretter sto statsminister Erna Solberg for den offisielle åpningen. I sin tale til forsamlingen la hun vekt på betydningen av å stå samlet i den globale kampen mot doping, og å verne om de rene utøverne. 

- Doping er en av de største truslene mot idrettens verdier. FairPlay og en ren idrett er viktig for integriteten, og idretten viser sin kredibilitet - eller mangelen på sådan - gjennom hvordan den jobber med dette, uttalte statsministeren. 

- Som statsminister i Norge er jeg stolt over å lede en regjering som gir god støtte til den nasjonale antidopingorganisasjonen, Antidoping Norge. Antidopingstrukturen i Norge er basert på uavhengighet, maktfordeling og et åpent og rettferdig system, og jeg er stolt av arbeidet de gjør - både gjennom sitt omfattende antidopingprogram og internasjonale arbeid, sa hun. 

Inngikk avtale med USADA

Sammen med USAs ambassadør, Kenneth Braithwaite, WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland, idrettspresident Tom Tvedt og fungerende styreleder Rodal, overvar statsministeren også signeringen av en samarbeidsavtale mellom Antidoping Norge og U.S. Anti-Doping Agency (USADA). 

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart signerte avtalen. 

Bakteppet for mandagens konferanse er den kaotiske situasjonen som preget internasjonal idrett i forkant OL i Pyeongchang, der russiske utøvere som var utestengt av IOC ble frifunnet i Idrettens voldgiftsrett (CAS) og fikk delta i konkurranser i regi av egne internasjonale særforbund.

Aktuelle problemstillinger

Hvordan endte idretten opp i et dopingkaos? Gjør vi nok for de rene utøverne? Handler etikk i idretten om mer enn å bare følge reglene? Dette er noen av problemstillingene som står på agendaen mandag.

WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland, professor Richard McLaren, Art of Living-grunnlegger Sri Sri Ravi Shankar, USADA-sjef Travis Tygart og FairSport-grunnlegger Johann Olav Koss er bare noen av profilene som skal innta scenen i løpet av dagen.

Det skal også WADAs direktør for etterforskning og etterretning, Günter Younger og leder for Athletics Integrity Unit (AIU), David Howman.

Hele konferansen streames og kan følges via Antidoping Norges Facebook-side. Det blir også løpende dekning på Snapchat (antidopingn) og øyeblikksbilder på Instagram (antidopingnorge).

Publisert: 25.06.18

Flere artikler