- Steroidebruk øker risikoen for tidlig død

Misbrukere rammes oftere av hjerte- og karsykdommer, viser en svensk studie.

En svensk studie publisert i tidsskriftet Drug and Alcohol Dependence viser at menn som misbruker anabole androgene steroider har større risiko for å bli rammet av hjerte- og karsykdommer. Tidlig død forekommer også langt oftere blant steroidbrukere enn andre, ifølge de svenske forskerne.

Studien støtter seg på opplysninger om drøyt 2000 menn som en eller flere ganger ble testet for anabole steroider ved det nasjonale dopinglaboratoriet ved Huddinge universitetssykehus i Stockholm.

Testene ble stort sett gjort på oppdrag fra rusbehandlingsinstitusjoner eller politiet. Rundt en femtedel av testene viste bruk anabole steroider.

Testpersonene ble i gjennomsnitt fulgt opp i fire år etter prøvene. 70 av dem fikk i denne perioden hjertesykdom som krevde sykehusopphold. Like mange døde, mange av dem etter å ha tatt overdoser av narkotika eller å ha begått selvmord, skriver Upsala Nya Tidning.

- Den kraftige overdødeligheten kan antakelig i stor grad forklares av mennenes livsstil og misbruk av andre stoffer. Derimot taler mye for at den økte risikoen for hjerte- og karsykdommer er direkte koblet til steroidmisbruket, sier Ingemar Thiblin, professor i rettsmedisin ved Uppsala universitet til avisa.

Studien viste nemlig at mennene som fikk påvist bruk av anabole steroider hadde dobbelt så stor risiko for hjertesykdom og tidlig død som de som ikke testet positivt for steroider. Studien konkluderer derfor med at ikke-terapeutisk bruk av anabole androgene steroider ser ut til å være en uavhengig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer og tidlig død.

Publisert: 20.10.15 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler