I 2018 arrangerte ADNO fire kurs om "Den viktige samtalen". Her fra et av kursene i Oslo. Foto: Lars Vestad

Stor antidoping-aktivitet på sentrene

Enda flere senter og enda mer e-læring i 2018.

Kim Eilertsen, Antidoping Norge. Foto: Stian S. Møller

Ved utgangen av 2018 er det 525 treningssenter i Norge som har inngått avtale med Antidoping Norge (ADNO) om å bli Rent Senter. 26 av disse har kommet til å løpet av året, og av de 526 sentrene har cirka 90 prosent fullført prosessen med å bli sertifisert.

Rent Senter er ADNOs antidopingprogram for treningssenter, som har fokus på kompetanseheving, informasjon og mulighet for dopingkontroll. For å bli et sertifisert Rent Senter må senteret implementere antidopingregler i sine medlemsvilkår, og alle medlemmer må signere senterets antidopingregler ved innmelding.

Les også: - Frustrerende mye fokus på dette

Fullført sertifisering gir mulighet til å markedsføre det aktuelle senteret som et Rent Senter. Det gis også tilgang til materiell, og en får mulighet til å bestille dopingkontroller.

- Det er avgjørende at ansatte og pt-er på treningssenterne har kunnskap om antidoping og tilgang på ressurser de kan bruke i det forebyggende arbeidet. Det får de ved å bli medlem av Rent Senter, og det er gledelig at stadig flere ser verdien i dette, sier Kim Eilertsen i Antidoping Norge.

Populær e-læring

Som del av Rent Senter-programmet får senterne tilgang til e-læring de kan tilby både ansatte og medlemmer. På nåværende tidspunkt har over 5000 ansatte i treningssenterbransjen gjennomført e-læringsprogrammet. Stadig flere følger etter.

ADNO følger også opp sentrene med avtale, og var i 2018 på 227 senterbesøk i 16 fylker. Det ble holdt 19 informasjonsstands, to foredrag og fire kurs om "Den viktige samtalen" i Trondheim, Tromsø og Oslo.

Les også: Ren Skole på rekordtid

- Et rent treningsmiljø er en viktig forutsetning for et godt treningsmiljø. Vi opplever at det er nyttig å være til stede på sentrene, snakke med medlemmer og svare på spørsmål om antidoping. Vi blir godt tatt imot og inntrykket er at det er mange som vil vite mer, sier Eilertsen.

Sertifisering

Første steg mot å bli et Rent Senter er at eier eller leder registrerer senteret. Avtale vil deretter bli utsendt, og etter at årsavgift er betalt må det innhentes konsesjon fra Datatilsynet. Videre må blant annet senteret implementere antidopingregler i medlemsvilkårene, ansatte gjennomføre e-læring og senteret utnevne en antidopingansvarlig. Les alle stegene til å bli et sertifisert Rent Senter her.

- Prosessen er godt beskrevet på våre sider, og man får god veiledning i gjennomføringen. En sertifisering er gyldig i tre år, og synliggjøres blant annet ved en plakett som sentrene kan henge opp i lokalene, sier Eilertsen.

Rent Senter: Alt du trenger å vite

Publisert: 18.12.18 - Oppdatert: 17.12.18

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).