Antidoping Norge har opplevd en betydelig økning i den forebyggende aktiviteten i norsk idrett. Foto: Eirik Førde/NIF

Stor økning i ADNOs forebyggende aktivitet

219 nye Rent Idrettslag. 14 000 nye Ren Utøver-brukere. Stor økning i foredrag og stands. 

Fagrådgiver Linda Olsen. Foto: Stian S. Møller

Antidoping Norge har de siste årene opplevd en betydelig økning i den forebyggende aktiviteten i norsk idrett.

2017 har ikke vært noe unntak. 

- I tillegg til generelt større oppmerksomhet omkring tematikken, bidrar NIFs tiltaksplan og nye krav til særforbund om handlingsplaner til bedre forankring, økt bevissthet og mer aktivitet, sier fagrådgiver Linda Olsen i Antidoping Norge. 

La oss ta en titt på tallene. 

  • Ren Utøver har fått 14 000 nye brukere i 2017. 10 557 av disse har fullført samtlige moduler av e-læringen. Til sammenlikning var antallet nye brukere henholdsvis 3500 og 8900 i 2015 og 2016. 
  • 224 nye idrettslag har blitt med i Rent Idrettslag. Samarbeidsprosjektet mellom NIF og ADNO fikk de foregående årene 136 og 137 nye medlemslag. 
  • Rent Særforbund-konseptet brer også om seg. I 2017 ble det holdt 41 møter og workshops med 28 ulike forbund. Dette er en økning fra foregående år.
  • ADNO tilbyr også gratis foredrag og stands for organisasjonsledd i norsk idrett. I 2017 har det så langt blitt holdt 210 foredrag eller stands, noe som er en betydelig økning sammenliknet med årene før (2015: 195, 2016: 180).
Attraktivt og tilgjengelig

Antidoping Norges fagrådgiver synes det er gledelig at det i mange idretter har blitt større bevissthet rundt viktigheten av å være aktive bidragsytere i det forebyggende antidopingarbeidet. 

- Vi er også veldig glade for at flere utøvere aktivt oppsøker antidopingkunnskap. For oss er det viktig å være tilgjengelige, både gjennom gode verktøy på nett og foredragsholdere som kan dra ut og møte idrettsutøverne. Samtidig må vi være flinke til å holde tilbudet vårt både tidsriktig og attraktivt, sier Olsen. 

I øyeblikket gjennomgår Rent Idrettslag-konseptet en større revidering, og i første halvår av 2018 vil en helt ny versjon foreligge. 

- Dette blir et enda bedre verktøy for idrettslagene til å skaffe seg kunnskap og sette tematikken på agendaen, sier hun.

Publisert: 31.10.17 - Oppdatert: 11.12.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).