Britha Røkenes er advokat og avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge. Foto: Stian Schløsser Møller

To år, 332 tips og 21 dopingsaker

Nå vil advokat Britha Røkenes at enda flere skal dele mistanker og kunnskap med ADNO. 

I forrige uke var det to år siden Antidoping Norge (ADNO) lanserte "Dopingvarsel" - en varslingskanal for doping i idretten. Siden den gang har det kommet inn 332 tips.

Har du tips om doping? Kontakt oss her

Tipsene behandles av erfarne etterforskere med politibakgrunn, og har så langt ført til at det har blitt opprettet 21 dopingsaker. Dette er mer enn halvparten av det totale antallet dopingsaker i denne perioden (38).

- Dette viser med all tydelighet verdien av å ha en varslingskanal, og at satsingen vår på etterretning og etterforskning har kastet av seg. Tips og informasjon utenfra gjør det mulig for oss å avdekke doping uten kun å bruke tradisjonelle dopingtester, sier advokat og avdelingsleder for kontroll og påtale, Britha R. Røkenes.

Målrettet testing
De senere årene har varsling vært avgjørende for å avsløre en rekke dopingsaker internasjonalt. Røkenes ser også hvordan varsling er viktig for å gi en mer målrettet testvirksomhet. 

- Informasjonen som hentes inn bearbeides av etterforskere og vil i neste runde kunne bli brukt inn i testplanleggingen. Denne typen målrettet testing er et viktig verktøy i arbeidet med å verne om en ren idrett, sier hun. 

Vil ha flere tips
Det har kommet inn 332 tips i de to årene varslingskanalen har eksistert, og nå håper Røkenes enda flere vil dele informasjon som kan bidra til å avdekke brudd på idrettens dopingregler. Informasjonen som kommer inn behandles konfidensielt, og anonymiteten og sikkerheten til de som varsler ivaretas.

- Jeg ønsker at flere som vet noe tar kontakt og at flere i idretten informerer om at varslingskanalen vår finnes. Man trenger ikke være 100 prosent sikker eller ha full oversikt for å kontakte oss med informasjon. Det er vår oppgave å undersøke om opplysningene stemmer, og noen ganger kan små biter av informasjon være nok til å avdekke det store bildet, sier hun.

Les også: - Den første avtalen ADNO inngår med en slik aktør

Les også: ADNO og forsvaret signerte samarbeidsavtale

Publisert: 13.03.18 - Oppdatert: 06.04.18

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).