Spesialrådgiver Rune Andersen i Antidoping Norge. Skjermdump: WADA/Facebook

- Utøvernes stemmer har ikke blitt hørt sterkt nok

Spesialrådgiver Rune Andersen vil at utøverne skal engasjere seg ytterligere i kampen for en ren idrett. 

I den nyeste utgaven av WADA Talks snakker Antidoping Norges Rune Andersen om hva som har vært drivkraften i hans årelange engasjement i antidopingarbeidet. Andersen er nå spesialrådgiver i ADNO, i tillegg til å lede IAAF-komitéen som overvåker Russlands opprydning innen friidretten. 

Andersen har lang fortid i blant annet WADA, hvor han bidro til å utvikle - og to ganger revidere - Verdens Antidopingkode (WADC). 

- Jeg begynte å arbeide med antidoping allerede på 1980-tallet, og det som hele tiden har vært motivasjonen min er det å kjempe for de rene utøverne. Kampen MOT doping og innhenting av urin- og blodprøver er ikke det som driver meg, men det å holde idretten ren og gi utøverne like konkurransevilkår, sier Andersen  i intervjuet som er publisert på WADAs Facebookside

Les også: Rune Andersen leder IAAD-komité

I WADA Talks-intervjuet blir han også spurt om jobben med å få Russland tilbake i internasjonal friidrett. Komitéen Andersen leder har som hovedoppgave å godkjenne reformene russisk friidrett har fått beskjed om å gjennomføre for å komme inn i varmen hos IAAF (Det internasjonalt friidrettsforbundet) igjen. 

- Det har vært en stor utfordring å jobbe med Russland, og for denne komitéen, for å få Russland opp og stå igjen. Vi jobber nå med WADA, RUSADA (Det russiske antidopingbyrået) og IPC (International Paralympic Committee) for å få det til. Det er vanskelig å endre kultur i et stort land som Russland. Selv om vi har hatt klare kriterier for hvordan vi skal jobbe, er det vanskelig. Og det er ikke over, vi fortsetter jobben, forsikrer han. 

Avslutningsvis dreier samtalen inn på hvordan man skal styrke antidopingarbeidet i fremtiden. Andersen er ikke i tvil - han ønsker i større grad å involvere utøverne og løfte deres stemmer frem. 

- Vi må få flere utøvere ombord, uøvernes stemmer har ikke blitt hørt sterkt nok. Jeg er glad for at de engasjerer seg mer nå. Jeg tror vi alle, både nasjonalt og internasjonalt - med IOC, WADA og særforbund - må bli flinkere til å få dem med. Deres stemmer er sterkere enn våre, sier han. 

Publisert: 16.06.17 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler