Therese Torgersen, Margaret Tveitan, Astrid Bjørnebekk, Ingveig Innerdal og Morten Heierdal bidro under temakvelden. Her fra spørsmålsrunden til slutt.

Vellykket temakveld om jenter og doping

Spennende innblikk i forskning på nytt område.

I overkant av 60 engasjerte tilhørere fikk med seg Antidoping Norges temakveld om jenter og doping på Norges Idrettshøgskole (NIH) tirsdag 20. oktober.

Blant annet holdt Ingveig Innerdal et foredrag basert på masteroppgaven sin, der hun intervjuet åtte kvinner som bruker eller har brukt anabole steroider.

Hun fikk nylig publisert en kronikk i Dagbladet, der hun blant annet skrev at «kvinnen i gata nå bruker sprøyter med anabole androgene steroider for å oppnå drømmekroppen». Innerdal poengterer at du ikke nødvendigvis kan se på disse kvinnene at de er eller var dopingbrukere.

Astrid Bjørnebekk, postdoktor i nevropsykologi, var blant de andre foredragsholderne på NIH tirsdag kveld. Hun har gjennom nevropsykologiske undersøkelser av de samme åtte kvinnene, sett et annet bilde. 

- Jeg er ikke enig i at det er «jenta i gata», sa Bjørnebekk.

Hun peker på at det for det første er få jenter som bruker anabole androgene steroider, og at det ikke er helt tilfeldig hvem disse er. De har gjerne til felles at de har vært gjennom tøffe perioder i livet. De har en risikosøkende personlighetstype, og har nære relasjoner til andre brukere.

 Bjørnebekk forsker på hvordan steroider påvirker hjerne og adferd, men kunne ikke røpe mye om resultatene sine foreløpig. Hun er imidlertid på jakt etter flere kvinner som vil dele sin brukererfaring - selvsagt helt konfidensielt.

Therese Torgersen, fylkesmedarbeider i Antidoping Norge, innledet og var konferansier. Kim Eilertsen informerte om Rent senter-prosjektet. Margaret Tveitan delte erfaringer fra Dopingtelefonen mens Antidoping Norges foredragsholder Morten Heierdal delte litt av sine erfaringer som tidligere bruker og tok for seg noen myter om doping. 

Publisert: 21.10.15 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler