Generalsekretær i Norges Bokseforbund (NBF), Erik Nilsen, sammen med styremedlem Siw Deneé og daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Foto: Linda Olsen

- Vi ønsker å være et forbilde

Norges Bokseforbund (NBF) har inngått avtale med Antidoping Norge om å bli et Rent Særforbund. 

Med en boksesport i vekst og en regjering som har åpnet for proffboksing på norsk jord, har Norges Bokseforbund bestemt seg for å styrke det forebyggende antidopingarbeidet.

NBF har nå inngått avtale om å bli et Rent Særforbund, og har sammen med Antidoping Norge utviklet en plan for det forebyggende antidopingarbeidet i norsk boksesport.

Les mer: Dette er Rent Særforbund

- Det er viktig å synliggjøre antidopingarbeidet i en tidlig fase av karrierene til både utøvere og trenere. Særforbundet og klubbene må legge til rette for at de får den informasjonen og kunnskapen de trenger for å ta fornuftige valg i fremtiden. Vi ønsker å beskytte en ren idrett, og understreke at vi ikke tolererer brudd på antidopingbestemmelsene, sier generalsekretær i NBF, Erik Nilsen.

Utøvere i faresonen

Rent Særforbund er et konsept Antidoping Norge har opprettet for å sette antidoping og verdiarbeid systematisk på agendaen. Konseptet skal bidra til å sikre et minimum av kunnskap om antidoping i organisasjonen, og legger til grunn at man skal vise tydelige holdninger mot doping gjennom konkrete handlinger.

- Boksing er tøft og krevende, og er derfor blant mange idretter som kan bli rammet av lykkejegere, som blir fristet til å ta snarveier ved å bruke prestasjonsfremmende midler. Slike personer ødelegger for seg selv, boksingen og norsk idrett. Vi ønsker å ha rene, velinformerte utøvere og holdningsskapende trenere, sier Nilsen.

For å bli et sertifisert Rent Særforbund, må søkerne oppfylle en rekke obligatoriske krav. Blant annet må man utvikle en antidopingpolicy med beredskapsplan for håndtering av positive prøver, og man må også utnevne en antidopingansvarlig. Generalsekretæren forteller at responsen fra medlemmene har vært veldig positiv.

Honnør fra Antidoping Norge

- Folk synes det er flott at vi har en tydelig antidopingpolicy. Nå har vi begynt å informere klubbene om at de i løpet av sesongen må inngå avtale om å bli et Rent Idrettslag. Det er et minstekrav for alle klubber. På samme måte krever vi at utøvere som søker konkurranselisens må ha gjennomført Ren Utøver. Dette har vi styrevedtak på. Vi ønsker å være et forbilde for andre nasjonale bokseforbund, sier han.

Fagrådgiver Linda Olsen i Antidoping Norge gir honnør til NBF for at de tar det forebyggende antidopingarbeidet på alvor, og at de har tatt steget og blitt et Rent Særforbund. NBF er 13. særforbund i rekken.

- Jeg er svært fornøyd med at bokseforbundet sender et tydelig signal og tar grep for å verne om den rene idretten. De har nå forpliktet seg til å sette antidopingarbeidet på dagsordenen, og har lovet å jobbe aktivt for å sikre gode holdninger i hele organisasjonen, sier Olsen.

- Viktig

Daglig leder Anders Solheim er også glad for å ha fått med bokseforbundet på laget.

- Dette er en strålende nyhet. Norges Bokseforbund har utøvere i alle aldre og på alle nivåer, og det er viktig at man jobber for å få inn både kunnskap og gode holdninger på et tidlig stadium, sier Solheim.

Publisert: 31.08.16 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler