WADA suspenderer Russlands antidopingbyrå

Også fem andre nasjonale antidopingorganisasjoner straffes for ikke å oppfylle kravene.

På nattas styremøte, norsk tid, vedtok Verdens antidopingbyrå (WADA) at seks nasjonale antidopingorganiasjoner (NADOer) er «non-compliant» - altså at de ikke oppfyller kravene i World Anti-Doping Code (WADC).

Det vil si at de på en eller flere måter ikke oppfyller kravene som stilles til en NADO i det felles internasjonale regelverket.

Det russiske antidopingbyrået, RUSADA, utestenges som følge av anbefalingene i rapporten som sist uke ble lagt fram av den uavhengige granskningskommisjonen ledet av Dick Pound. Antidoping Norge var i perioden fra 2009 til 2014 del av et trilateralt samarbeid med RUSADA der Antidoping Norge skulle gi byrået råd og veiledning, mens WADAs rolle var å føre tilsyn med prosjektet og russernes antidopingarbeid.

– Det som har skjedd er at Russland er erklært «non-compliant». De får ikke anledning til å møte på WADA-møter, sier kulturminister og WADA-styremedlem Thorhild Widvey til NTB.

– Jeg er glad på vegne av Europa at vi fikk det igjennom. Det er et viktig prinsipp. Nasjoner som jukser skal være fullstendig klar over at det er uakseptabelt. Det skal slås hardt ned på systematisk juks, sier Widvey.

WADA vil inntil videre påta seg oppsynet med dopingtesting av russiske idrettsutøvere.

- Et ekspert-team fra WADA vil få oppgaven med å sikre at det fortsatt blir tatt tester i Russland. All informasjon som legges fram for meg som et resultat av dette, vil hjelpe meg til å ta en veloverveid beslutning om hvor vidt vi skal utvide den uavhengige kommisjonens mandat eller ikke, sier WADA-president Craig Reedie i en pressemelding fra WADA.

I tillegg til RUSADA ble altså fem andre NADOer vedtatt å ikke oppfylle kravene i WADC.

Andorra og Israel er vurdert å ikke ha på plass et antidoping-regelverk som er i tråd med WADC. Argentina, Bolivia og Ukraina er vurdert som «non-compliant» fordi de har benyttet ikke-akkrediterte laboratorier, noe som er i strid med det internasjonale regelverket.

WADA besluttet videre å styrke arbeidet med tilsyn og oppfølging av regelverk, en av mange anbefalinger fra den uavhengige kommisjonen.

Reedie trekker også fram etterforskning som et viktig satsningsområde framover, og sier han vil be offentlige myndigheter om ytterligere midler øremerket til etterforskning.

- Deretter vil jeg umiddelbart oppsøke IOC og be om matchende midler, sier WADA-presidenten.

WADA-styret ønsker også å forbedre WADAs varslingsprosess, slik at anonyme varslere får bedre beskyttelse og blir mer villige til å gi viktig informasjon.

Les også:

Publisert: 19.11.15 - Oppdatert: 21.11.17

Flere artikler

Daglig leder Anders Solheim og USADA-sjef Travis Tygart under avtalesigneringen. I bakgrunnen: Fungerende styreleder Vebjørn Rodal, idrettspresident Tom Tvedt og statsminister Erna Solberg. Foto: Stian S. Møller
Inngikk samarbeid med USADA

I 2018 arrangerte ADNO m. fl. et stort internasjonalt seminar, og signerte samtidig samarbeidsavtale med det amerikanske antidopingbyrået (USADA).