Personopplysninger og personvern

Antidoping Norge (ADNO) arbeider for en ren idrett og et dopingfritt samfunn. Denne informasjonen gjelder for ADNOs behandling av personopplysninger i antidopingarbeidet.

Behandlingsgrunnlag
ADNO har konsesjon fra Datatilsynet for behandling av personopplysninger. 

I Overgangsregler om behandling av personopplysninger er vi i § 6 gitt tillatelse til å videreføre vår behandling av personopplysninger i henhold til ovennevnte konvensjoner inntil ny forskrift foreligger.

Hvem behandlingen gjelder
Dersom du er tilknyttet en klubb organisert under NIF plikter du å følge dopingbestemmelsene i NIFs lov kapittel 12, herunder oppgi personlig informasjon. 

Personlig informasjon kan også måtte oppgis dersom det foreligger en avtale, knyttet opp til et regelverk som du må forholde deg til, og som tilsier at slik personlig informasjon må oppgis.

Du vil fra tid til annen kunne bli bedt om å signere på at du er innforstått med reglene for eksempel under en dopingkontroll eller når du søker om medisinsk fritak.

I noen sammenheng kan du bli bedt om å gi ditt samtykke til at ADNO kan behandle personopplysninger for eksempel når du gjennomfører e-læringsprogrammet Ren Utøver.

Hvilke personopplysninger behandles

  • Personopplysninger som innhentes og behandles omfatter:
  • Navn, adresser i alle former (bosted, e-post, IP, o.a.) telefonnummer
  • Medisinsk informasjon om diagnoser og behandling
  • Informasjon knyttet til potensielle regelbrudd

Hva personopplysninger brukes til
Personopplysninger som ADNO innhenter brukes for å kunne:

  • Planlegge og gjennomføre uanmeldte dopingkontroller
  • Etterforske og påtale potensielle brudd på dopingbestemmelsene
  • Behandle søknader om medisinske fritak
  • Gi informasjon knyttet til forebyggende antidopingarbeid
  • Samarbeid med andre antidopingorganisasjoner og myndigheter

Hvor personopplysninger registreres
Personopplysninger kan registreres i følgende systemer og områder:

  • ADNOs egne interne systemer og innleide systemer
  • I det internasjonale databehandlersystemet ADAMS
  • I e-læringsprogrammer (Ren Utøver, Rent Idrettslag o.a)
  • I systemet «Dopingvarsel»
  • I systemet «Dopingkontakten»

ADNO er ansvarlig for behandling av personopplysninger inntil denne er registrert i ADAMS. World Anti-Doping Agency (WADA) er ansvarlig for behandlingen av personopplysninger i ADAMS. For øvrige systemer er ADNO ansvarlig for behandlingen.
Mer informasjon om personvern for ADAMS, e-læringsprogram, «dopingvarsel» og «dopingkontakten» er tilgjengelig på respektive nettsider.

Hvem har tilgang til dine personopplysninger
De som har tjenstlig behov og skal behandle personopplysninger i ADNO har tilgang til dine opplysninger.

Dersom du påtales for brudd på dopingbestemmelsene vil medlemmer i ADNOs påtalenemnd, ditt nasjonale særforbund og din klubb, samt domsinstansene i NIF (eventuelt CAS) få tilgang til dine personopplysninger. WADA og ditt internasjonale særforbund kan anke en dopingsak slik at disse vil også få tilgang til opplysningene.

Er du meldepliktutøver og bryter meldepliktforskriften vil medlemmer i meldepliktkomiteen få innsyn i dine personopplysninger.

Dersom du søker om medisinsk fritak vil medlemmer i medisinsk fagkomite får tilgang til dine helseopplysninger.

Det er opprettet en klagenemnd for både meldeplikt og medisinske fritak. Medlemmer i klagenemnden vil også få tilgang til dine opplysninger.

For personer som omfattes av andre avtaler vil avtalepartene ha tilgang til dine personopplysninger.

Overføring av personopplysninger
For at ADNO skal kunne drive et effektivt antidopingarbeid forutsetter det et samarbeid med andre antidopingorganisasjoner, idrettsorganisasjoner og aktører som er tilknyttet noen av disse.
WADA og ditt internasjonale særforbund har tilgang til dine personopplysninger gjennom ADAMS og andre kommunikasjonskanaler (kryptert e-post, telefon o.a.)
Deltar du i Olympiske leker og andre større arrangement vil arrangør få tilgang til dine personopplysninger gjennom ADAMS.
Oppholder du deg i andre land kan antidopingorganisasjoner få tilgang til personopplysninger, normalt gjennom ADAMS, slik at de kan gjennomføre testing på ADNOs vegne.

Sikkerhet
Tilgangen til ADAMS er begrenset til å gjelde kun de som skal ha informasjonen og systemet er beskyttet med en to-faktor løsning og med brannmurer for å forhindre uønsket inntrenging i systemet. Det er WADA som er ansvarlig for sikkerheten i ADAMS.

ADNO bruker et saksbehandling- og arkivsystem til oppbevaring av personopplysninger som også er beskyttet for uautorisert tilgang gjennom en tofaktorløsning.

Kommunikasjon av særlige kategorier av personopplysninger skjer via to-faktor løsninger og krypterte meldinger.

I de tilfeller hvor ADNO benytter eksterne løsninger er sikkerheten ivaretatt gjennom egne databehandleravtaler hvor ADNO krever at databehandler benytter tilsvarende sikre løsninger og slik at ADNO har råderett over personopplysningene.

Arkivering og sletting
Personopplysninger innhentet innenfor idretten brukes til det formålet de er innsamlet for og arkiveres for en fastsatt periode avhengig av type informasjon og i tråd med regelverkets krav, med unntak av personopplysninger knyttet til regelbrudd. De må oppbevares av historiske årsaker.
Personopplysninger slettes i tråd med gjeldene regelverk og når ADNO ikke lenger skal bruke dem.

Personopplysninger innhentet innenfor omfanget av andre avtaler brukes til det formålet som fremkommer i avtalen og arkiveres og slettes slik det fremkommer i avtalen, normalt når ADNO ikke lenger har bruk for dem.

Dine rettigheter
Dersom ADNO behandler dine personopplysninger har du, med visse forbehold, følgende rettigheter:

  • Du har rett til innsyn i dine personopplysninger. 
  • Dersom opplysningene er feil har du rett til å få dem rettet.
  • Du har rett til å få opplysningene slettet når formålet med innhentingen er oppfylt, med mindre ADNO har lovlig grunnlag for videre lagring.
  • Hvis behandlingen er basert på ditt samtykke, kan du når som helst trekke det tilbake
  • På nærmere angitte vilkår i personopplysningsloven kan du be om at behandlingen begrenses eller protestere mot behandlingen

Dersom du mener at ADNO behandler dine personopplysninger i strid med regelverket, kan du også klage til Datatilsynet.

Kontaktinformasjon
Dersom du har spørsmål om dine opplysninger som ADNO håndterer utover det som står her kan du kontakte oss på telefon 09765 eller kontakte oss på e-post: post@antidoping.no

ADNO har et eget personvernombud som du finner her
WADAs kontaktinformasjon finner du her